Προπόνηση σε συνθήκες καραντίνας, ορεινό τρέξιμο και εξελίξεις - Μια συζήτηση του Advendure με κάποιους από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές!

Η πανδημία του κορωνοϊού και η επιβολή καραντίνας έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην ζωή μας σε κάθε επίπεδο. Όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο, σχεδόν όλες οι διοργανώσεις στην Ελλάδα αλλά φυσικά και σε διεθνές επίπεδο με ορίζοντα μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν αναβληθεί για το Φθινόπωρο ή έχουν ακυρωθεί. Για την συντριπτική δε πλειοψηφία των αθλητών, οι προπονήσεις στα μονοπάτια των βουνών μας έχουν γίνει μακρινό όνειρο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως γυμνάζονται σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε ορισμένοι από τους κορυφαίους αθλητές ορεινού τρεξίματος της χώρας μας και τι συμβουλές έχουν να δώσουν ώστε να επανέλθουμε όλοι σε καλή φυσική και διανοητική κατάσταση όταν αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση. Τι είναι αυτό που τους λείπει περισσότερο από το ορεινό τρέξιμο; Αν πιστεύουν ότι θα επηρεάσει το άθλημα η πανδημία και αν θα χρειαστούν αλλαγές από διοργανώσεις και αθλητές. Τέλος, τους ρωτήσαμε πως βλέπουν να εξελίσσεται η χρονιά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και συνολικά, αν υποθέσουμε ότι βγαίνουμε από τους περιορισμούς κάποια στιγμή στις αρχές του καλοκαιριού.

 

 

Γιάννης Κουρκουρίκης

Αυτό τον καιρό γυμνάζομαι μόνο μέσα στο σπίτι σε κωπηλατικό μηχάνημα, ελλειπτικό και ποδήλατο και επίσης κάνω κάποια προγράμματα ενδυνάμωσης κυρίως με αντίσταση το βάρος του σώματος. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και ανάλογα με το πως αισθάνομαι. Οι προπονήσεις μου αυτό τον καιρό είναι μικρές σε διάρκεια και χωρίς μεγάλη ένταση. Όταν με το καλό τελειώσουν τα μέτρα καλό θα ήταν όλοι μας να μπούμε στο τρέξιμο προοδευτικά, χωρίς μεγάλες διάρκειες και μεγάλες εντάσεις, ώστε το σώμα μας να προλάβει να ενταχθεί ξανά χωρίς να βγάλει κάποιους τραυματισμούς. Θα πρότεινα να μην είναι μόνο τρέξιμο και κάθε δύο προπονήσεις να υπάρχει μία εναλλακτική, όπως το ποδήλατο ή το ελλειπτικό. Σημασία έχει να βγούμε υγιείς από την καραντίνα και να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε επιβαρύνσεις σωματικές και ψυχικές. Νομίζω ότι αυτή η μικρή αναγκαστική αποχή θα κάνει σε όλους μας  καλό γιατί θα επιθυμήσουμε και θα εκτιμήσουμε ταυτόχρονα περισσότερο την κατάσταση που ζούμε σαν αθλητές. Αυτό που μου λείπει περισσότερο την περίοδο αυτή είναι το ίδιο το βουνό και κυριότερα οι μεγάλες προπονήσεις μέσα σ’ αυτό. Θα επιθυμήσουμε και θα εκτιμήσουμε ταυτόχρονα περισσότερο την κατάσταση που ζούμε σαν αθλητές. Το ορεινό περιβάλλον λειτουργεί σε όλους μας θεραπευτικά και νομίζω ότι είναι το κυριότερο κομμάτι που μου λείπει κατά τον εγκλεισμό μου στο σπίτι. Μου λείπει αυτή η μοναδική αίσθηση ελευθερίας που βρίσκεις μέσα στη φύση. Όσο αφορά τις διοργανώσεις, γνώμη μου είναι ότι θα τις επηρεάσει γενικότερα σε σχέση με τον όγκο των αθλητών που θα συμμετέχουν, μιας και πιστεύω ότι όλοι θα έχουμε οικονομικά θέματα να αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα θα προκύψουν κάποια θέματα που αφορούν τους κανόνες υγιεινής και κυριότερα στους σταθμούς τροφοδοσίας που πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα που έχει σχέση με αυτό που ζούμε. Κάποιοι κανόνες που σίγουρα θα βελτιώσουν την γενικότερη εικόνα των αγώνων οι οποίοι βέβαια θα φέρουν και μεγαλύτερες δυσκολίες στους διοργανωτές αλλά και περαιτέρω στους αθλητές που θα συμμετέχουν. Όσο αφορά το αγωνιστικό μου πρόγραμμα είμαι σε αναμονή και έχω την αισιοδοξία ότι όλα θα τελειώσουν μέσα στο καλοκαίρι αλλά η κανονικότητα των αγώνων πιστεύω θα έρθει το φθινόπωρο. Σαν πρωταθλητής τόσα χρόνια στο άθλημα της κωπηλασίας έμαθα να προπονούμαι μεγάλες περιόδους χωρίς αγώνες και για μεγάλους στόχους. Το έχω μάθει αυτό και έτσι κάνω και τώρα, απλά προπονούμαι στο να ‘μαι έτοιμος να μπορέσω την ώρα που πρέπει να επενδύσω και πάλι στην προπόνηση. Αγώνες θα υπάρχουν πάντα και πολλοί, Σημασία θα έχει να έχουμε την υγειά μας για να μπορούμε να τους απολαύσουμε γι’ αυτό και εγώ μένω στο σπίτι και παραμένω αισιόδοξος για ένα καλύτερο αύριο, μέχρι να σας συναντήσω όλους ξανά εκεί στα όμορφα μονοπάτια και στους δρόμους χαιρετώντας σας όλους με τον τρόπο που σας έμαθα και με μάθετε.

 

Νίκος Ροδόπουλος

Αυτή την περίοδο λόγω μη αγωνιστικών υποχρεώσεων φρόντισα να κάνω αποφόρτιση κάνοντας κανονικά το πρόγραμμα μου χωρίς έντονες προπονήσεις και πολλά χιλιόμετρα. Θα πρέπει όλοι να κάνουν στο σπίτι ασκήσεις ενδυνάμωσης και να βγαίνουν να κάνουν τις προπονήσεις τους είτε στο βουνό είτε στην άσφαλτο (τηρώντας πάντα τους κανονισμούς) και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι σύντομα θα αρχίσουν και πάλι οι αγώνες. Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι η αγωνιστική δράση και οι συναναστροφές με φίλους δρομείς στα όμορφα βουνά της χώρας μας. Πιστεύω ότι θα επηρεάσει πολύ στο οργανωτικό κομμάτι των διοργανώσεων που ανέβαλαν τον αγώνα σε μετέπειτα ημερομηνία, ενώ θα είναι πιο εύκολο για τις διοργανώσεις που το ακύρωσαν και θα το πραγματοποιήσουν κανονικά την επόμενη χρόνια. Σίγουρα θα υπάρξει ένας συνωστισμός διοργανώσεων το φθινόπωρο με αποτέλεσμα οι αθλητές να βρεθούν σε δίλλημα για ορισμένους αγώνες. Το αγωνιστικό πρόγραμμα όλων των αθλητών φαντάζομαι πως άλλαξε και το ίδιο ισχύει και για μένα. Όταν όμως με το καλό περάσει η πανδημία, θα ξαναφτιάξουμε το πρόγραμμα μας. Εάν σταματήσουν οι περιορισμοί αρχές καλοκαιριού, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι αθλητές νομίζω θα βρισκόμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, εάν συνεχίσουμε κανονικά τις προπονήσεις μας, γιατί θα είμαστε ξεκούραστοι από αγώνες και θα έχουμε μεγαλύτερη επιθυμία για αγωνιστική δράση.

 

Μαρία Μαλαϊ

Ο όγκος των προπονήσεων και η ένταση τους προφανώς είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτή τη στιγμή οι προπονήσεις μου είναι κυρίως μέσα στο σπίτι, ενδυνάμωση, τρέξιμο στον διάδρομο και ποδηλασία εσωτερικού χώρου (εργόμετρο). Προτείνω στους συναθλητές μας σε οποίο επίπεδο και αν βρίσκονται, να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους όσο μπορούν από την ασφάλεια του σπιτιού τους χωρίς την πίεση και το άγχος των αγώνων, με σκοπό να κρατήσουν επαφή με το αγαπημένο τους άθλημα έτσι ώστε όταν με το καλό γίνουν όλοι αυτοί οι αγώνες που περιμένουμε τόσο πολύ να γίνουν, να βρίσκονται σε ένα επίπεδο που να τους επιτρέπει να τρέξουν και να ευχαριστηθούν τον αγώνα. Ξεκάθαρα μου λείπουν οι αγώνες! Αυτή την περίοδο γίνονταν οι περισσότεροι αγαπημένοι μου αγώνες. Ένα ακόμα πράγμα που μου λείπει είναι τα long runs με μεγάλη παρέα στο βουνό. Θεωρώ ότι πολλά θα επηρεαστούν αλλά όχι το ορεινό τρέξιμο. Εκτός από την φετινή χρονιά που αναβλήθηκαν οι αγώνες και γενικά υπάρχει μια αναστάτωση, πιστεύω πως από την επόμενη χρονιά θα είναι καλά. Οι αλλαγές έχουν ήδη γίνει. Όλοι οι αγώνες έχουν μεταφερθεί σε άλλες ημερομηνίες και θεωρώ ότι όλοι οι διοργανωτές προσέχουν εμάς τους αθλητές και έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να γίνονται όλα με ασφάλεια. Οι αθλητές θα χρειαστεί να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους εφόσον δεν υπάρχει κάποιος κοντινός αγώνας. Όσο αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα μου, πραγματικά έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Όλοι οι αγώνες είναι σβησμένοι από το καλεντάρι μου εκτός από τον αγώνα OCC (UTMB) στην Γαλλία, από τον οποίο περιμένουμε ακόμα ανακοίνωση για το τι θα γίνει τελικά. Σε όλους τους τομείς η υπόλοιπη χρονιά θα είναι δύσκολη ακόμα και όταν τελειώσουν οι περιορισμοί. Αλλά ας το δούμε σαν ένα ακόμα βουνό. Θα αγωνιστούμε, θα κουραστούμε, αλλά θα τερματίσουμε.

 

Παναγιώτης Παναρίτης

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας τρέχω περισσότερο από ότι συνήθιζα στο δρόμο και κάνω και επιπλέον ενδυνάμωση στο σπίτι. Προτείνω στους συναθλητές να βάλουν στις προπονήσεις τους ένταση μια φορά την εβδομάδα, να πηγαίνουν για περπάτημα νωρίς το πρωί, να διαβάζουν βιβλία και να βλέπουν ταινίες που τους δίνουν έμπνευση. Γενικότερα, να κάνουν δραστηριότητες που τους βοηθούν να ξεφεύγει το μυαλό από την νέα κατάσταση που βιώνουμε. Μου λείπει η δυνατότητα να βγαίνω πιο έξω, να πηγαίνω πιο μακριά, να βρίσκομαι με φίλους, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάνουμε κάτι παράνομο! Η πανδημία θα φέρει σίγουρα αλλαγές και στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σκέφτονται με μεγαλύτερο το αίσθημα της ευθύνης και να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχουμε όλοι βρεθεί. Μπορεί η καραντίνα να μας έχει κάνει άνω κάτω αλλά δε σταματάμε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον! Προς το παρόν αφήνω το αγωνιστικό πρόγραμμα στην άκρη. Όταν τελειώσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση της καραντίνας θα προτιμήσω να κάνω πράγματα με ανθρώπους που έχω να δω καιρό και μου έχουν λείψει. Φέτος οι αγώνες για αρκετούς θα έχουν λιγότερη σημασία αλλά για εμένα έχουν ακόμα μεγαλύτερη. Ο μόνος λόγος για αυτό είναι ότι μέχρι χθες τους είχαμε δεδομένους αλλά σήμερα είναι μια πολυτέλεια. Αυτή η καραντίνα είναι μια πρώτης τα τάξεως ευκαιρία να προσαρμόσουμε τις προτεραιότητες μας. Ελπίζω σε αγώνες από το Σεπτέμβριο και μετά!"

 

Δημήτρης Σελέτης

Αυτό το διάστημα είναι δύσκολο για όλους,  πρωτίστως προσπαθώ να ανταπεξέλθω απέναντι  στις δυσκολίες της καθημερινότητας, εργάζομαι κανονικά και  προπονούμαι  μετά την δουλειά μου. Οι δυσκολίες είναι αρκετές όπως και σε όλους μας,  παρ’ όλα αυτά προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά. Μαζί με τον προπονητή μου έχουμε βρει τα αδύνατα μου σημεία και προσπαθώ  να τα βελτιώσω . Πρόταση μου…μην αφεθείτε  αυτό το διάστημα,  δουλέψτε  στοιχεία που λόγω αγώνων τα παραμελούσατε. Ασκήσεις  ενδυνάμωσης στο σπίτι, ισορροπίας – διατάσεις, οπότε βγείτε σε εξωτερικό χώρο σκεφτείτε την τεχνική σας. Η αγωνιστική απραξία είναι ότι χειρότερο  για έναν αθλητή που αποζητά τους αγώνες.  Περισσότερο μου λείπει η παρέα και  η συναναστροφή τις μέρες  των αγώνων,  με του συναθλητές  μου. Μου αρέσει να χαίρομαι τους αγώνες και να περνάω καλά. Σίγουρα η πανδημία θα μας επηρεάσει στο αγωνιστικό κομμάτι …γιατί  οι  περισσότεροι αγώνες  θα συμπτυχθούν  μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι αγώνες με διαχρονική αξία… δεν θα επηρεαστούν. Φέτος είναι μια χρονιά  διαφορετική, προσωπικά  έστω και μέσα από αυτήν την κατάσταση θέλω να βγω κερδισμένος και δυνατός , ελπίζω και εύχομαι  το διάστημα αυτό της ανάπαυλας να μας βοηθήσει  όλους για πιο ώριμες σκέψεις στο μέλλον και καλύτερες επιλογές.

 

Νίκος Καλοφύρης

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν ισχύει η απόλυτη καραντίνα και σχεδόν όλοι έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε για άσκηση. Κυρίως κάνω ελεύθερα τρεξίματα 90΄ στα αγαπημένα μου μονοπάτια Ursa Trail. Μία φορά την εβδομάδα κάνω ένα πρόγραμμα fartlek που έχει ένταση και ταχύτητα. Θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν κι άλλοι αθλητές κάνοντας 15΄ ζέσταμα με ελεύθερο τρέξιμο και μερικά ανοίγματα για να ενισχύσουμε την προθέρμανση, στη συνέχεια 7x1΄ με έντονο ρυθμό, το ιδανικό να γίνει σε λόφο με εύκολη κλίση, διάλειμμα το κατέβασμα. Αν γίνει σε ευθεία το διάλειμμα είναι 1΄. Στη συνέχεια 3’ χαλαρό τρέξιμο αποκατάστασης , ακολουθούν 7΄ έντονου τρεξίματος κοντά στο κατώφλι, άλλα 3΄ τρέξιμο αποκατάστασης και επαναλαμβάνουν 7x1΄  με έντονο ρυθμό. Τέλος ακολουθεί τρέξιμο αποθεραπείας 15-20΄.  Δεύτερη ειδική προπόνηση μέσα στην εβδομάδα είναι ένα πρόγραμμα αλτικών ασκήσεων και μία με δύο φορές στο σπίτι ασκήσεις δύναμης με το σώμα επιμένοντας κυρίως στην περιοχή του κορμού, κοιλιακούς-ραχιαίους. Ένα από τα «καλά» της ακύρωσης αγώνων είναι πως φέτος μετά από πολλά χρόνια θα χαρώ την άνοιξη κάνοντας πολλές πεζοπορικές διαδρομές με την οικογένειά μου χωρίς το άγχος των προηγούμενων ετών, την πολλή δουλειά στα μονοπάτια και την προετοιμασία της διοργάνωσης  Ursa Trail. Επίσης θα είναι μια ευκαιρία για όλους να ρίξουν τους ρυθμούς αφού δεν υπάρχουν άμεσοι αγωνιστικοί στόχοι και να χαρούν πραγματικά το τρέξιμο χωρίς άλλο στόχο πέρα από την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Όταν με το καλό ξαναρχίσουν οι αγώνες το μεγαλύτερο κίνητρο ας είναι η χαρά της εκκίνησης και του τερματισμού αφήνοντας τον άγριο ανταγωνισμό να κάνει παρέα στον κορονοϊό καθώς και τα δύο βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Αυτό που μου λείπει συτή την περίοδο είναι το τρέξιμο με φίλους, οι συναντήσεις στα  μονοπάτια με αθλητές από άλλες περιοχές και οι ομαδικές εργασίες για τη συντήρηση και τη διάνοιξη άλλων μονοπατιών. Είναι πρωτόγνωρες αυτές οι καταστάσεις, πιστεύω ότι θα δοθούν οδηγίες από ειδικούς και οι διοργανώσεις θα μπορέσουν να πάρουν μέτρα για την ασφάλεια των αθλητών. Είναι σημαντική η ατομική ευθύνη κι αυτό θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτονομία σε θέματα τροφοδοσίας φροντίζοντας ο καθένας να μεταφέρει αυτά που θα χρειαστεί χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά στην τροφοδοσία της  διοργανώσης καθώς δεν θα είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι διοργανωτές θα έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Όσο αφορά τον αγωνιστικό προγραμματισμό μου, φέτος για μένα ήταν χρονιά αποθεραπείας καθώς με ταλαιπωρεί εδώ κι αρκετούς μήνες ένας τραυματισμός (πελματιαία απονεύρωση). Το τελευταίο διάστημα είμαι καλύτερα και ελπίζω στο τέλος καλοκαιριού να μπορέσω να τρέξω κάποιους καλούς αγώνες. Απ’ ότι φαίνεται οι διοργανώσεις θα ξεκινήσουν μέσα καλοκαιριού, εκεί θα έχουμε μια εικόνα για τη νέα εποχή που ξεκινά και θα επαναλάβω ότι πραγματική αξία έχει η χαρά της συμμετοχής, η συνάντηση με φίλους, σίγουρα όλοι θα εκτιμήσουμε αυτά τα απλά που πριν δεν δίναμε και τόσο μεγάλη σημασία. Όπως έλεγε κι ο Ηράκλειτος «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν».

 

Δήμητρα Μπίκα

Οι πρώτες δυο εβδομάδες της καραντίνας,μιας και επέστρεψα από το εξωτερικό, ήταν πραγματικά μόνο μέσα στο σπίτι! Οι προπονήσεις μου γινόντουσαν στο ποδήλατο πράγμα που δε με ενόχλησε καθόλου  μιας και είχα ανάγκη από λίγη ξεκούραση και ομαλή προσαρμογή στο τρέξιμο ξανά! Δε νομίζω να είναι τόσο δύσκολο για κάποιον να βρει μερικές εναλλακτικές μορφές άσκησης. Αλλωστε υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος και κάθε άλλο, παρά με καινούργιες ιδέες έρχεται ο καθένας! Σίγουρα μπορούμε να σκαρφιστουμε δημιουργικές λύσεις ! Αυτό που μου λείπει αυτή την περίοδο είναι οι περισσότερες επιλογές. Είμαι τυχερή που εχω δίπλα μου βουνό αλλά και στίβο οπότε είμαι καλυμμένη από αυτά που χρειάζομαι για να ολοκληρώνω το πρόγραμμα μου! Δε με ενοχλεί καθόλου να κάνω τον ίδιο κύκλο 20 φορές ή να ανεβοκατεβαίνω στο ίδιο μονοπάτι κάθε μέρα. Αρκεί να βγει αυτό που πρέπει να βγει. Έτσι είναι η κατάσταση τώρα. Δεν θα είναι έτσι για πάντα! Η ποικιλία και οι επιλογές θα έρθουν πάλι. Πολλοί αγώνες όπως ήδη βλέπουμε έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί και αυτό επηρεάζει και τις δυο πλευρές. Δηλαδή,αυτη του αθλητή και αυτή του διοργανωτή. Η προσαρμοστικότητα όμως είναι κάτι που λίγο πολύ όλους μας χαρακτηρίζει οπότε ο τρόπος θα βρεθεί και για τους μεν και για τους δε! Από εκεί και πέρα η κατάσταση αυτή ίσως να φέρει και κάτι θετικό. Οι λόγοι που έχουμε για να βγούμε από το σπίτι δεν είναι και πολλοί πια. Οπότε αφού πολλές από τις καθημερινές συνήθειες έχουν απογορευτει (καφές, σινεμά, γυμναστήριο,κλπ) η σωματική άσκηση είναι μονόδρομος! Μπορεί για κάποιους να είναι ένα απλο περπάτημα αλλά και για πολλούς άλλους έχει γίνει το τρέξιμο. Πράγμα που ίσως να είναι μια αρχή για ένα μεγαλύτερο δρομικο κίνημα στο μέλλον. Σε σχέση με τον προγραμματισμό μου σίγουρα η σημερινή κατάσταση έχει φέρει μια αναστάτωση. Παρόλα αυτά,το δικό μου πλάνο, πέρα από μερικές μικροαλλαγές σε αγώνες που θα λάμβαναν μέρος την άνοιξη, παραμένει ίδιο. Δεν είναι ο αγώνας αυτός που θα με παρακινήσει για προπόνηση. Πιστεύω πως και έναν αγώνα να έτρεχα το χρόνο η προπόνηση μου θα εξακολουθούσε να είναι συστηματική. Συνολικά, με την προϋπόθεση ότι θα βγούμε από τους περιορισμούς στις αρχές καλοκαιριού, πιστεύω πως οι αγώνες θα είναι η πρώτη κίνηση "ελευθερίας" κάθε αθλητή!

 

Δημήτρης Ελευθερίου

Λόγω διακοπής της εργασίας (έκτακτα μέτρα), από την πρώτη στιγμή βρέθηκα στο χωριό όπου μεγάλωσα, στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Εκεί, έχεις πολλές επιλογές με το που θα βγεις από το σπίτι σου. Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση το είδα σαν 'ευκαιρία' για περισσότερη προπόνηση από την μεριά μου μιας και δεν έρχεσαι σε επαφή με κανέναν ούτως ή άλλως. Δεν ξέρω εάν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά εάν δεν είναι δυνατόν να κάνεις τρέξιμο κάθε μέρα και στην συχνότητα που έκανες πριν, ίσως είναι ευκαιρία να ξεκουραστεί το σώμα κάνοντας μια 'συντήρηση' από προπονήσεις τρεξίματος και δίνοντας μεγαλύτερη βάση στην ενδυνάμωση που είναι πιο εύκολο να γίνει σπίτι. Από διανοητική άποψη, όλα είναι στο μυαλό μας.. Είναι όπως όταν τραυματιστεί κάποιος. Πιστεύει ότι πάνε στράφι όλα όσα έχει κάνει μέχρι τότε και όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση λίγο καιρό μετά, αφού επανέλθει από τραυματισμό. Άρα, όταν μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς, θα βρούμε εύκολα την φόρμα μας! Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, έχω δώσει περισσότερο βάρος στον όγκο προπόνησης μιας και μπορώ να το υποστηρίξω τώρα που υπάρχει αρκετή ξεκούραση. Οπότε, σίγουρα δεν μου λείπει το βουνό. Αυτό που προπονητικά μου λείπει είναι οι προπονήσεις ταχύτητας που έκανα στην Αθήνα και δεν είναι δυνατό να κάνω σε κάποιο γήπεδο. Μικρό το κακό όμως ... Πιστεύω ότι η πανδημία θα επηρεάσει μόνο την φετινή χρονιά. Οι περισσότεροι διοργανωτές ακυρώνουν τους αγώνες για φέτος και κάποιοι δίνουν ημερομηνίες μετά το καλοκαίρι που ίσως θα έχουν επανέλθει όλα ή σχεδόν όλα σε κανονικούς ρυθμούς. Σίγουρα θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούμε όλοι σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν ξέρω όμως εάν θα μας γίνει συνήθεια ή θα τα ξεχάσουμε όλα όταν περάσει και αυτό. Όσο αφορά τον προγραμματισμό μου, αν υποθέσουμε ότι ξεκινάμε από αρχές καλοκαιριού υπάρχουν για τους αθλητές οι στάνταρ αγώνες του Ιουλίου. Από εκεί και πέρα είναι όλα ρευστά. Μαζεύτηκαν πολλοί αγώνες από τέλη Αυγούστου και μετά που θα δυσκολέψουν όλους τους αθλητές για τον ποιον θα επιλέξουν και δεν γίνεται να τρέχεις κάθε σαββατοκύριακο. Προσωπικά, η πρώτη μου επιλογή θα ήταν ο Faethon τον Ιούλη, γιατί λατρεύω την διαδρομή του. Μετά, από τέλη Αυγούστου θα κοιτάξω μάλλον για κάποιον από τους αγώνες που υπήρχαν σε αυτές τις ημερομηνίες και είναι από αναβολή. Όπως και να έχει, θα είναι ένα γεμάτο πρόγραμμα από τέλη Αυγούστου και μετά...

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ