Η Raidlight και πάλι στην Ελλάδα από την Reconnature - Μια συζήτηση με τον Άκη Θεοδωρακόπουλο!

Την Γαλλική Raidlight και τα προϊόντα της για ορεινό τρέξιμο, υπεραποστάσεις και outdoor την έχουμε γνωρίσει παλιότερα στην χώρα μας, σε δυο τουλάχιστον περιόδους. Στο εξωτερικό βέβαια είναι πολύ γνωστή, όπως και ο ιδρυτής της το 1999 και με πλούσιο βιογραφικό επιτυχιών Γάλλος αθλητής Benoit Laval. Πλέον, μέσα από το Reconnature και τον Άκη Θεοδωρακόπουλο την βρίσκουμε και πάλι στη χώρα μας, ενώ ήδη δυο αθλητές, ο Γιώργος Κουγιουμτζής και η Βικτώρια Γεωργοπούλου, ανήκουν στην ελληνική ομάδα της. Φυσικά το Reconnature αντιπροσωπεύει μεν την Raidlight για την χώρα μας, αλλά μέσω του e-shop του κάποιος μπορεί να βρει επίσης μια μεγάλη γκάμα από brand για outdoor δράση. Ας γνωρίσουμε λοιπόν μέσα από τη συζήτηση μας τον Άκη και το e-shop του με το “περίεργο” όνομα Reconnature και ας δούμε γιατί επέλεξε την Raidlight, την ιστορία της, τους αθλητές της και πως εμπλέκεται με το ορεινό τρέξιμο και τον Outdoor αθλητισμό, ξεκινώντας μάλιστα με χορηγίες σε δυο σημαντικούς ελληνικούς αγώνες!

[Advendure]: Άκη ας ξεκινήσουμε την συνέντευξη με δυο λόγια για το ποιος είσαι, πως δημιουργήθηκε η Reconnature και ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την κίνηση αυτή. Πως προέκυψε αλήθεια αυτό το “περίεργο” όνομα και τι συμβολίζει;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Ποιος είμαι (;χαχαχαχα)… καλή ερώτηση. Κάποιος που αποφάσισε, μετά από πολύ έντονο προβληματισμό και σκέψη, να κάνει το χόμπι του, δηλαδή το τρέξιμο στα βουνά, επάγγελμα. Δύσκολη απόφαση να ξεκινήσεις από το μηδέν αλλά…

Το όνομα είναι μία βιωματική ιστορία. Πλέον όλοι μας ζούμε μέσα στο στρες, το άγχος, την πίεση, σπίτι - δουλειά, δουλειά – σπίτι.... καταλαβαίνεις. Η φύση του ανθρώπου δεν είναι μόνο τέσσερεις τοίχοι και να μας πνίγει η καθημερινότητα. Αρκετοί από εμάς για να ξεφύγουμε και να χαλαρώσουμε σχεδιάζουμε αποδράσεις στη φύση, είτε μόνοι, είτε με την οικογένεια, είτε με φίλους. Με άλλα λόγια αναζητάμε αυτήν την επανασύνδεση με τη φύση, γιατί ο άνθρωπος εκεί ανήκει. Έτσι προέκυψε το όνομα… Reconnection with NatureRECONNATURE

Η φιλοσοφία της Reconnature είναι μία… να είναι συνοδοιπόρος σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχεδιάσει, όλοι αυτοί που την εμπιστευτήκαν. Πως θα το πετύχει αυτό; Μόνο εάν διαθέτει ποιοτικές και τίμιες προτάσεις. Θέλουμε και εμείς με τον τρόπο μας να συμμετέχουμε στη χαρά και στο χόμπι εκείνων που αγαπάνε τις υπαίθριες δραστηριότητες και αναζητούν την περιπέτεια.

 

[Advendure]: Για να γνωρίσουμε καλύτερα την Reconnature, δώσε μας μια εικόνα της γκάμας των outdoor δραστηριοτήτων που καλύπτει και των brand που αντιπροσωπεύει και τα οποία μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο e-shop της.

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Εάν παρατηρήσει κάποιος το λογότυπο, θα μπορέσει να διακρίνει ένα βουνό με τη θάλασσα και μία σημαία η οποία συμβολίζει την προσπάθεια που κάναμε για να κατακτήσουμε την κορυφή. Συνδυάζει το τρέξιμο, την πεζοπορία και την κολύμβηση, τις τρεις δραστηριότητες που διαθέτει η Reconnature. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρομοιάζει και τη ζωή… δηλαδή για να κατακτήσουμε τους στόχους που θέτουμε, θα περάσουμε από αρκετές φουρτούνες – δυσκολίες - όμως με επιμονή, υπομονή και πλάνο στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Η γκάμα των προιόντων είναι η εξής: Σχετικά με το τρέξιμο έχουμε τον εξοπλισμό της Raidlight, τα ρολόγια Coros και τα συμπληρώματα της Maurten. Στο κομμάτι της πεζοπορίας είναι τα σακίδια της Ferrino, οι υπνόσακοι της Snugpak και καλύπτουμε την υπαίθρια κουζίνα με τις πρακτικές εστίες της Esbit, της Light my Fire και τα πολυεργαλεία της Gerber. Όσον αφορά την κολύμβηση, στο επίπεδο της προπόνησης αλλά και του snorkeling στη θάλασσα, είναι η Cressi, ενώ στο τριαθλητικό κομμάτι είναι οι στολές HUUB και ZONE3. Τέλος, υπάρχουν και οι εταιρείες που μπορούν να καλύψουν δύο και τρεις δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οι φακοί κεφαλής SILVA, τα αδιάβροχα Mac In a Sac, τα γυαλιά ηλίου UVEX, τα τεχνικά μπλουζάκια της Luanvi, οι κάλτσες DeSocks, οι πρώτες βοήθειες Care Plus και τα προϊόντα περιποίησης Saphir και Tarrago.

 

[Advendure]: Η Reconnature αντιπροσωπεύει πλέον στην Ελλάδα την Γαλλική Raidlight και μας ανακινεί πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν. Παρότι μια εταιρεία με εξαιρετικά outdoor προϊόντα και μεγάλη γκάμα, δεν την γνωρίζουν πολλοί στη χώρα μας, αν και παλαιότερα υπήρχε τουλάχιστον σε δυο περιόδους στην ελληνική αγορά. Δώσε μας κάποια στοιχεία για την ιστορία της, αλλά και την θέση της στην τρέχουσα αγορά του outdoor.

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Ναι ισχύει ότι η Raidlight δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα και αυτοί που την γνωρίζουν είναι παλιοί δρομείς ή αυτοί που έχουν τρέξει στο εξωτερικό. Αντιθέτως, στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ γνωστή εταιρεία. Έχει ποιοτικά δρομικά προϊόντα και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ακόμα και τις πιο απαιτητικές. Δεν είναι τυχαίο ότι, το 2022 Έλληνες αθλητές που τρέξανε στο TOR330, χρησιμοποίησαν σε ολόκληρο τον αγώνα Raidlight προϊόντα.

Η ιστορία της Raidlight ξεκινάει το 1999 από τον Benoit Laval, σε ένα γκαράζ με 10 προϊόντα, ένα μικρό eshop και δύο τραπέζια. Ο Benoit Laval είναι ένας καταξιωμένος αθλητής ορεινού τρεξίματος με πολύ σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Απλά θα αναφέρω δύο, τον μαραθώνιο της ερήμου «Marathon des Sables» το 2004 και τον πιο δύσκολο trail αγώνα στον κόσμο το «Barkley» το 2016. Το 2016 θα ενταχθεί στον όμιλο της γνωστής εταιρείας ski Rossignol και το 2020 ο Benoit Laval γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης, για δεύτερη φορά. Να σημειώσουμε εδώ ότι η έδρα της Raidlight είναι στις Προάλπεις, στη καρδιά της οροσειράς Chartreuse Massif και είναι ίσως η μοναδική εταιρεία που έχει δημιουργήσει τον πρώτο Trail Running θέρετρο στην Ευρώπη, το οποίο είναι επισκέψιμο (υπάρχει σχετικό άρθρο στο Blog της Reconnature). Όπως καταλαβαίνουμε όλα τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της και φυσικά είναι ανοιχτή στο κοινό για νέες προτάσεις και ιδέες. Να μη ξεχάσω επίσης να πω ότι αρκετά προϊόντα από την γκάμα της είναι Made in France και στόχος για το 2023 είναι το 90% των προϊόντων της να είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, σήμερα είναι το 60%.

 

[Advendure]: Γιατί την Raidlight; Πως προέκυψε η συνεργασία;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Σκοπός ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό στην Ελληνική αγορά. Δεν ήθελα η Reconnature να είναι «copy paste» με τα υπόλοιπα eshop. Έτσι μετά από έρευνα και με τη βοήθεια του Γιώργου Βαβρίτσα από το Performance Store (τον οποίο ευχαριστώ και εκτιμώ πολύ) κατέληξα να συζητάω με τη Raidlight. Φυσικά μίλησα και με φίλους που είναι χρόνια στο ορεινό τρέξιμο, οι οποίοι μου είπαν τα καλύτερα οπότε… τώρα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε μαζί…

Η Raidlight είναι μία εξαιρετική εταιρεία και πρέπει να τη γνωρίσει το Ελληνικό κοινό αλλά και να τη συνδυάσει με τη χαρά του αθλήματος. Σκοπός είναι να έχουμε υγεία και να περνάμε όμορφα σε ότι κάνουμε. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγά σιγά.

 

[Advendure]: Ποια προϊόντα από την μεγάλη γκάμα της Γαλλικής εταιρείας βρίσκει κανείς στο e-shop άμεσα, αλλά και τι προβλέπεται να φέρετε στο μέλλον;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Για την ώρα η Reconnature έχει ολόκληρη την καλοκαιρινή Collection 2023 εκτός από παπούτσια. Το Σεπτέμβριο θα εμπλουτίσουμε τη γκάμα της Raidlight με τη χειμερινή Collection 2023 – 2024 και ίσως φέρουμε παπούτσια.

 

[Advendure]: Αν και η Reconnature ουσιαστικά βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ομάδα αθλητών - τουλάχιστον για την Raidlight και το ορεινό τρέξιμο - αλλά και ίσως το outdoor γενικότερα;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Η Raidlight είναι χαρακτηρισμένη ως εταιρεία ορεινού τρεξίματος, περιπέτειας, προκλήσεων και ειδικά υπεραποστάσεων. Θέλαμε κάποιους που συνδυάζουν ήθος, να είναι καλοί αθλητές, να είναι ανταγωνιστικοί αλλά να έχουν τον ποιοτικό ανταγωνισμό μέσα τους, αυτοί που σέβονται τους συναθλητές τους και τον εαυτό τους. Να έχουν όρεξη, να τους αρέσουν οι προκλήσεις, να βάζουν νέους στόχους, να έχουν ανήσυχο πνεύμα και να τους αρέσουν τα δύσκολα. Δύσκολο ε; (χαχαχα) Ζητάμε πολλά αλλά… τους βρήκαμε όμως!!!

Ο πρώτος που ήρθαμε σε συμφωνία και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία και μπορεί η Reconnature και η Raidlight να οραματιστεί τα επόμενα βήματα, είναι ο Γιώργος Κουγιουμτζής. Ο Γιώργος, όπως γνωρίζουν αυτοί που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο, είχε βάλει στόχο να τρέξει το 2022 μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα δύο υπερμαραθωνίους κάτω από 60 ώρες. Ο πρώτος ήταν το VFT - τα 163χλμ και 7000 υψομετρική στο Παρανέστι και ο δεύτερος το ROUT - τα 173χλμ και 9100 υψομετρική στη Ροδόπη. Τα πήγε πολύ καλά και ολοκλήρωσε το εγχείρημα αυτό σε 57 ώρες!!! Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι τον ενδιέφερε περισσότερο να ολοκληρώσει κάτι που θα μείνει ως επίτευγμα παρά να τρέξει έναν από τους δύο αγώνες και να κατακτήσει μία πολύ καλή θέση, γιατί είναι αθλητής τέτοιου επιπέδου. Επίσης είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει τελειώσει το Gulag δύο φορές συνεχόμενες.

Η δεύτερη είναι αθλήτρια με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά αθλητή και ανθρώπου που θέλαμε. Υπήρχαν διάφοροι προβληματισμοί όπως για παράδειγμα να διατηρήσουμε την αρμονία στη συνύπαρξη όλων μας και να μπορέσουμε να λειτουργούμε σαν ομάδα. Είναι λογικό όσο περισσότερα άτομα, τόσο πιο δύσκολα είναι να κρατήσεις ισορροπίες. Γνωρίζοντας όμως τη Βικτώρια Γεωργοπούλου δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με το Γιώργο έχουν τρέξει μαζί μεγάλα κομμάτια από ορεινούς αγώνες, όπως το ROUT, οπότε προϋπήρχε μία «τρεξιματική συνύπαρξη» και αλληλοσεβασμός. Η Βικτώρια μου άρεσε ότι είναι μαχήτρια όχι μόνο στα βουνίσια μονοπάτια αλλά γενικότερα και ως άνθρωπος στη ζωή. Έχει συμμετοχές σε αρκετούς αγώνες, οι πιο πρόσφατοι είναι το Mythical - 110χλμ με 6700 υψομετρική, το TOR130 - 141 χλμ 10.300 υψομετρική και στο VFT - 163 χλμ με 7000 υψομετρική, στον οποίο ήταν και νικήτρια.

Με άλλα λόγια, η Raidlight έχει πλέον και επίσημα τους πρώτους Έλληνες αθλητές.

Να σημειώσω εδώ ότι η Reconnature και η Raidlight φέτος θα εκπροσωπηθούν και από τους δύο αθλητές μας στον αγώνα TOR330 - 330χλμ με 27.000 υψομετρική στις Άλπεις. Επίσης η Βικτώρια θα συμμετέχει στον αγώνα Trail 100 Andorra - 105χλμ με 6900 υψομετρική.

 

[Advendure]: Σκέφτεστε την χορηγική σας εμπλοκή σε διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος; Τι κινήσεις σχεδιάζετε σε αυτόν τον τομέα;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σκέψεις και έχουμε κάνει δύο χορηγίες για την ώρα. Η πρώτη είναι στο Taygetos Challenge και η δεύτερη στα Meteora Trail Running. Υπάρχει ένα πλάνο αλλά θα δούμε πως θα το χειριστούμε.

 

[Advendure]: Η δημιουργία ενός blog αρθρογραφίας μέσα στη σελίδα της Reconnature δείχνει σίγουρα μεράκι. Τι άρθρα θα μπορεί να βρει κάποιος εκεί;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Το blog είναι μία ιδέα για να μοιραζόμαστε πληροφορίες, προτάσεις και σκέψεις που θεωρούμε ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Επίσης θα θέλαμε να έχουμε παρουσιάσεις και reviews των προϊόντων μας και γι αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει και ένα You Tube Channel. Να λειτουργούν συνδυαστικά γιατί δεν έχουμε φυσικό κατάστημα, τουλάχιστον ακόμα.

 

[Advendure]: H Reconnature αυτή τη στιγμή είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Τι σχέδια έχεις για το μέλλον, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει την Raidlight και ίσως και άλλα brand μελλοντικά; Σκοπεύεις να μείνει μόνο “ηλεκτρονική” η παρουσία της;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Είναι λίγο μακρινός αυτός ο στόχος αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Όπως είπα και πριν βήμα βήμα,..

 

[Advendure]: Σας βρίσκει κανείς και στα social media;

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Ναι φυσικά, όπως έχω αναφέρει στο Facebook, Instagram και You Tube Chanell. Στο τελευταίο δεν έχουμε ανεβάσει κάτι ακόμα, είμαστε στη διαδικασία.

 

[Advendure]: Ο τελευταίος λόγος σε σένα Άκη …

[Άκης Θεοδωρακόπουλος]: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να σας συγχαρώ για τη δουλειά που κάνετε.

Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε τρεις ανθρώπους τους οποίους θεωρώ κομμάτι της Reconnature

Στο γραφίστα Μάριο Ράπτη (Χατζούμης ΑΦΟΙ Γραφικές Τέχνες), ο οποίος δημιούργησε το λογότυπο και είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας πραγματικός καλλιτέχνης και μία πηγή έμπνευσης.

Στην Human Two, στον Γρηγόρη Γλια, στους δημιουργούς του eshop… Πραγματικά δεν θα μπορούσα να είχα ζητήσει κάτι καλύτερο.

Και φυσικά σε έναν άνθρωπο, που στηρίζει και βοηθάει το όλο project από τη πρώτη στιγμή, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τον Θωμά Πουρλίδα.

Τέλος, να έχουμε όλοι υγεία και να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες αθλητές που θα συμμετέχουν στο TOR330 καλή επιτυχία. Φέτος νιώθω ότι η Ελλάδα σαν να στέλνει μία Dream Team, (χαχαχα) χωρίς βέβαια να θέλω να αδικήσω άλλους Έλληνες αθλητές ορεινού τρεξίματος, εξίσου σημαντικούς…. σίγουρα υπάρχουν και άλλοι…

Πάμε για Reconnature

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ