Περιβάλλον: Το 2002 Δεύτερο Θερμότερο Έτος στην Ιστορία

Από 10 Φεβ 2003
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), στην ετήσια αναφορά του για το κλίμα, ανακοίνωσε ότι το 2002 ήρθε να αντικαταστήσει το 2001 ως το δεύτερο θερμότερο έτος, από το 1860, οπότε και διατηρείται αρχείο θερμοκρασιών. Θερμότερο έτος, για την χερσαία και θαλάσσια επιφάνεια, παραμένει το 1998. Τα τελευταία 40 χρόνια, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας αυξήθηκε κατά 0,5οC. Η εκτίμηση του WMO, βασίζεται σε παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως τα τέλη Νοεμβρίου σε διεθνές δίκτυο σταθμών μετρήσεων, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Τα δεδομένα συνέλεξαν οι Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), που συγκεντρώνει 179 κράτη στις τάξεις του.

Οι 10 θερμότερες χρονιές στην ιστορία έχουν καταγραφεί απο το 1987, οι 7 θερμότερες στην δεκαετία του ‘90. Το 2002, το φαινόμενο El Nino επέστρεψε στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Στα μέσα του 2002, χαρακτηριστικά του El Nino, όπως η θερμοκρασία και τα μοντέλα πιέσεων στο επίπεδο της θάλασσας, έλαβαν χώρα, σε γεγονότα μικρότερης έκτασης και έντασης από το 1997-98.

Οι δύσπιστοι (Σκεπτικοί) για την ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα στις κλιματικές αλλαγές, καταδεικνύουν την φυσική κλιματική μεταβλητότητα ως πιθανή αιτία της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά η τρέχουσα αύξηση της θερμοκρασίας, ακολουθεί τα αυξημένα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 50 χρόνια, γεγονός που ανατρέπει την θεωρία τους.

Από το 1950 ως το 2000, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα από 311.26 μέρη στο εκατομμύριο αυξήθηκαν σε 370.89. Η μέση θερμοκρασία για την ίδια περίοδο αυξήθηκε από τους 13.83οC στους 14.53οC. Αν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, η μέση θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί από 1.4 ως 5.8οC ως το 2100, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), μέλη της οποίας αποτελούν 1500 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.

Μελέτες της IPCC, αποφάνθηκαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επίδρασης στις κλιματικές αλλαγές. Η ανοδική τάση της θερμοκρασίας είναι πιθανόν να επιταχύνει τις κλιματικές αλλαγές και πολλές περιοχές θα γνωρίσουν τις δυσάρεστες συνέπειες τους, που θα εκδηλωθούν με κύματα καύσωνα, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Το 2002, έλιωσε περισσότερος πάγος στην επιφάνεια της Γροιλανδίας από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία. Ο πάγος που καλύπτει τον Αρκτικό Ωκεανό συρρικνώθηκε στην έκταση των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, από 2,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια τα τελευταία 23 χρόνια, σύμφωνα με τον WMO.

Συρρίκνωση των παγετώνων στο Glacier National Park της Montana (Η.Π.Α.)

Το λιώσιμο των πάγων, συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας. Όταν το εισερχόμενο φως του ήλιου βρίσκει σε χιόνι και πάγο, περίπου 80% του φωτός αντανακλάται και το υπόλοιπο μετατρέπεται σε θερμότητα. Η αναλογία ανατρέπεται όταν ο ήλιος χτυπάει στο νερό, τότε το 80% του φωτός μετατρέπεται σε θερμότητα. Η στάθμη της θάλασσας τα τελευταία 100 χρόνια, ανεβαίνει με ρυθμό τρεις φορές ταχύτερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα 3.000 χρόνια. Μέχρι το 2100 υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 9 ως 88cm.

Οι πάγοι στις οροσειρές της γης λιώνουν με αυξανόμενους ρυθμούς, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ροή των υδάτων σε πολλά από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα. Το Κιλιμάντζαρο έχασε το 80% της παγοκαλύματος του από το 1900.

Σύμφωνα με μελέτες, τα φυτά και τα ζώα προσαρμόζουν τις συνήθειες και την συμπεριφορά τους με σκοπό να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Το φυσικό οικοσύστημα είναι ευάλωτο στις κλιματικές αλλαγές και μέρος του θα υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι ατόλες, τα βόρεια και τα τροπικά δάση, τα πολικά και ορεινά οικοσυστήματα, τα απομεινάρια φυσικών βοσκοτόπων, είναι ιδιαίτερα τρωτά στις αλλαγές του κλίματος λόγω της περιορισμένης προσαρμοστικής τους ικανότητας.

Κύμα καύσωνα που έπληξε την Ινδία τον Μάιο, με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 48οC τοπικά, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περισσότεροι από 1000 άνθρωποι που ζούσαν στην επαρχία Andhra Pradesh.

Μετά από έναν ήπιο χειμώνα (2001-2002) στον Καναδά, καταγράφηκε η πέμπτη πιο ψυχρή άνοιξη όλων των εποχών. Για κάποιες από τις περιοχές του δυτικού Καναδά, ήταν πιο κρύα άνοιξη που σημειώθηκε ως σήμερα.

Ξηρασία έπληξε πολλές περιοχές των Η.Π.Α. κυρίως στα δυτικά της χώρας, ενώ μικρή βελτίωση σημειώθηκε στα ανατολικά. Η συνεχιζόμενη περίοδος ξηρασίας στις δυτικές πολιτείες, συνέβαλε στην εκδήλωση της δεύτερης χειρότερης περιόδου πυρκαγιών στην ιστορία.

Σε αντιδιαστολή, υπάρχουν ελάχιστα δείγματα βελτίωσης στην εικόνα του κλίματος για το 2002. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, οι βροχές της άνοιξης ήρθαν να ανακουφίσουν μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας.

Η εποχική βροχόπτωση κατά την περίοδο των μουσώνων στην Ινδία (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), ήταν κατά 19% χαμηλότερη από το κανονικό, χαρακτηρίζοντας το 2002 σαν το πρώτο έτος ξηρασίας μετά το 1987.

Στην Δυτική Αφρική, το βροχομετρικό ύψος ήταν χαμηλότερο από το κανονικό για τις υποσαχάριες περιοχές (σαχέλ) και τις ακτές της Γουινέα. Στις δυτικές υποσαχάριες περιοχές, στην Μαυριτανία, την Σενεγάλη και την Γκάμπια, ήταν ακόμη ξηρότερη περίοδος, φτάνοντας το 25 – 50% της συνολικής βροχόπτωσης για την εποχή. Οι συνθήκες ξηρασίας εξακολουθούν να μαστίζουν περιοχές της Αφρικής, όπως η κεντρική και νότια Αιθιοπία, από τα μέσα του 1998.

Θερμότερο υπήρξε το έτος 2002 για την Ασία σε όλη την έκτασή της και ειδικότερα στην Μογγολία και στον βορρά.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου οι εξαιρετικά ασυνήθιστες καταιγίδες που έπληξαν την Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Ρουμανία, Σλοβακία, οδήγησαν σε υπερχείλιση των ποταμών Έλβα και Δούναβη. Νέα ρεκόρ βροχοπτώσεων τέθηκαν και οι πλημμύρες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη ιστορική καταγραφή σε κάποιες περιοχές. Περισσότεροι από 100 θάνατοι αναφέρθηκαν και 450.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Σεπτέμβριος του 2002 ήταν ο πιο δραστήριος μήνας τροπικών καταιγίδων που έχει καταγραφεί στην ιστορία για τον Ατλαντικό. Διπλάσιοι τυφώνες από τους αναμενόμενους – οκτώ – έπληξαν τις Η.Π.Α..

Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει αρνητικά την αγροτική παραγωγή και η συγκομιδή είναι μικρότερη όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς και η μείωση της βροχόπτωσης, είχε σαν αποτέλεσμα η συγκομιδή δημητριακών για το 2002 να πέσει στους 1,813 εκατομμύρια τόνους, συγκομιδή κατά 80 τόνους λιγότερη από την παγκόσμια κατανάλωση.

«Η επίδραση της υπερθέρμανσης της γης στην αγροτική παραγωγή ίσως υποχρεώσει τους κατοίκους της γης να αγωνιστούν για την αλλαγή του κλίματος. Το γεγονός ότι τις καταστροφικές επενέργειες των κλιματικών αλλαγών, θα γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι αναπτυσσόμενες χώρες, είναι τεκμηριωμένο, αλλά και οι αναπτυγμένες χώρες θα αισθανθούν τις οικονομικές συνέπειες καθώς οι χώρες του τρίτου κόσμου θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Η απόδοση των καλλιεργειών θα εκμηδενιστεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, ξηρασία, καταιγίδες) και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, φαινομένου που συνδέεται άμεσα με την υπερθέρμανση της γης» προειδοποιεί ο Lester Brown, πρόεδρος του Earth Policy Institute.

Ο πρωταρχικός υπαίτιος της αύξησης της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια της αλλαγής του κλίματος, ο άνθρωπος με τις δραστηριότητες του (χρήση ορυκτών καύσιμων -άνθρακας, αέριο, πετρέλαιο -, αποψίλωση των δασών), μπορεί και πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή. Για να περιοριστεί η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και τα νιτρώδη οξείδια, πρέπει να εξαλειφθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, να επεκταθεί η χρήση νέων μορφών ενέργειας και να προασπιστεί η προστασία των δασών σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!