Περιβάλλον > Σύντομα Νέα 2004/2005

Από 07 Δεκ 2004
[b]30 Μαρ 2005 - Κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο Θιβέτ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις[/b]
Η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ανάμεσα στην επαρχία Qinghai και στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, προωθείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι κινεζικές Αρχές δηλώνουν ότι η σιδηροδρομική γραμμή θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία τον Ιούλιο του 2006.
Ανάμεσα στα πολλά επιβλητικά χαρακτηριστικά της γραμμής των 1.142 χιλιομέτρων, είναι ότι καταρχήν θα είναι η ψηλότερη στον κόσμο. «Περίπου 960 km της γραμμής βρίσκονται πάνω από τα 4.000 μέτρα υψόμετρο, με το ψηλότερο τμήμα της να περνά από τα 5.072 μέτρα» είπε ο Liu Shijun, Υπουργός Σιδηροδρόμων στην εφημερίδα China Daily.
Όταν λειτουργήσει, η γραμμή θα συνδέσει τη Lhasa με την Xining, πρωτεύουσα της επαρχίας Qinghai, αλλά και με μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Γκουανγκζού. Με άλλα λόγια, ο σιδηρόδρομος θα αλλάξει το μέλλον του Θιβέτ. Η αυτόματη συγκοινωνία υπήρξε ένα από τα κυριότερα εμπόδια που μπλοκάριζαν μέχρι τώρα την οικονομική ανάπτυξη του Θιβέτ, την μόνη περιοχή της χώρας σε επίπεδο περιφέρειας χωρίς έστω ένα μέτρο σιδηροδρομικής γραμμής, παρότι αντιπροσωπεύει το ένα όγδοο της έκτασής της.
Η κινεζική κυβέρνηση προβλέπει τεράστια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Όσο πιο ευχάριστο και ξεκούραστο σιδηροδρομικό σύστημα λειτουργήσει, τόσο πιο εύκολο και ελκυστικό θα γίνει για εκατομμύρια τουρίστες απ όλο τον κόσμο να προσεγγίσουν το Θιβέτ. Είναι προφανές ότι θα επηρεάσει την ορειβατική κοινότητα καθώς θα δώσει επιπλέον επιλογές προσέγγισης και πυκνά δρομολόγια στην περιοχή των Ιμαλαΐων στα βόρεια του Νεπάλ.
Ωστόσο αρκετές φωνές έχουν ήδη υψωθεί και προειδοποιούν για τον ανεξέλεγκτο ‘εκσυγχρονισμό’ του Θιβέτ, φοβούμενοι την διακύβευση του πλούτου και της καθαρότητας της κουλτούρας του Θιβέτ. Ήδη υπάρχουν τα σημάδια αυτής της αλλαγής: μερικούς μήνες νωρίτερα τα media πρόβαλαν την είδηση για την λειτουργία μιας ντίσκο στην παλιά είσοδο της πόλης της Λάσα, στους πρόποδες του Potala, του μοναδικού μοναστηριού που χαρακτηρίζει την πόλη. Οι συνεχείς δονήσεις από τους δυνατούς ήχους της μουσικής είχαν εμφανείς επιπτώσεις στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πάντως, αν και αυτό καθαυτό το τρένο θεωρείται ένα ‘καθαρό’ μέσο μεταφοράς, οι επιπτώσεις αναμένονται από την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει μαζί του, αφού οι περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες θα συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής του Θιβέτ.

22 Φεβ 2005 - Μετά από σφοδρές χιονοπτώσεις, οι χιονοστιβάδες σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο Κασμίρ
Στους 154 καταμετρήθηκαν οι νεκροί και στους 200 περίπου υπολογίζονται οι αγνοούμενοι, μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Κασμίρ της βόρειας Ινδίας. Οι περισσότεροι απ αυτούς χάθηκαν προχθές και χθες, όταν χιονοστιβάδες άρχισαν να πλήττουν χωριά στα νότια του Srinagar, της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης, ο αριθμός των απωλειών δεν είναι οριστικός ακόμα, καθώς οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί με τις περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να μεταδοθούν στοιχεία. Άνθρωποι χάθηκαν ακόμα και από κατολισθήσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Εκατοντάδες επιβάτες αυτοκινήτων έχουν αποκλειστεί στους δρόμους που συνδέουν την περιοχή με την υπόλοιπη Ινδία και τα σωστικά συνεργεία περιμένουν βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να τους προσεγγίσουν. Σε μια περίπτωση ρίχτηκαν τρόφιμα από ελικόπτερο στην είσοδο ενός τούνελ, όπου κατέφυγαν πάνω από 100 Ινδοί στρατιώτες, φύλακες της μεθορίου με το Θιβέτ.
Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται εδώ και τρεις ημέρες θεωρούνται οι χειρότερες των τελευταίων 15 χρόνων. Το χιόνι που έπεσε σε τρία 24ωρα έχει ξεπεράσει τα 4,5 μέτρα και πάνω από 1000 σπίτια έχουν καταρρεύσει εξαιτίας του βάρους του χιονιού που συσσωρεύτηκε στις στέγες τους. Στο Srinagar οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, αδυνατώντας να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης. Ελικόπτερα του στρατού διέσωσαν αποκλεισμένους κατοίκους απομακρυσμένων οικισμών και σε μία περίπτωση και 45 δυτικούς τουρίστες, που βρίσκονταν ξεκομμένοι για μία εβδομάδα στην επαρχία του Ladakh.

18 Δεκ 2004 - Κλίμα: Το 2004, το τέταρτο πιο θερμό έτος στην ιστορία του πλανήτη
Πρόσφατες έρευνες στα στοιχεία καταγραφής των θερμοκρασιών ανά τον κόσμο, δείχνουν ότι το 2004 θα είναι το τέταρτο πιο θερμό στην ιστορία του πλανήτη από το 1861 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας. Η έρευνα έγινε από την Αγγλική Μετεωρολογική Υπηρεσία (MO) και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Η θερμοκρασία επιφάνειας στην ξηρά και στη θάλασσα ήταν 0.44 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της 30ετίας 1961-1990. Για την επιφάνεια της ξηράς μόνο, ήταν 0.67 βαθμούς πάνω απ το μέσο όρο. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί εννέα από τα δέκα θερμότερα χρόνια στην ιστορία, με το 1996 μόνο να μην μπαίνει στη λίστα «Top-10». Ο Phil Jones, ερευνητής του UEA είπε «το γεγονός ότι εννέα από τα δέκα θερμότερα χρόνια στην ιστορία των καταγραφών έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία είναι πραγματικά αξιοσημείωτο». Ο David Parker, ερευνητής του ΜΟ συμπλήρωσε «Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε περίπου 0,7οC από το τέλος του 19ου αιώνα και είναι πολύ πιθανό ότι η υπερθέρμανση των τελευταίων 50 χρόνων οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η χρήση άνθρακα και πετρελαίου για τις ενεργειακές ανάγκες μας».
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι στην κεντρική Αγγλία, όπου η θερμοκρασία καταγράφεται από το 1659, η χρονιά που φεύγει ήταν η 5η θερμότερη, με θερμοκρασία 1.08 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Οι πιο θερμές χρονιές ήταν, το 1949, 1990, 1999 και 2002, στις οποίες η διαφορά ήταν από 1.1 έως 1.2 βαθμούς πάνω απ το μέσο όρο. Το ΜΟ έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα για να προβλέψει την παγκόσμια μέση θερμοκρασία και η τιμή του 2004 ήταν μέσα στο φάσμα απόκλισης που το πρόγραμμα είχε προβλέψει. Η πρόβλεψη για το 2005 βρίσκεται ανάμεσα στους 0.39 και 0.63 βαθμούς πάνω απ το μέσο όρο, με την καλύτερη εκτίμηση γύρω στους 0.51 βαθμούς, κάτι που θα σημαίνει το δεύτερο πιο θερμό έτος στην ιστορία.
Πηγή: MetOffice

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!