Η βιομηχανία outdoor ενάντια στην ρύπανση

Από 10 Ιαν 2018

Με την εκτόξευση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια για εξειδικευμένα προϊόντα ρουχισμού κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά με βάση τις μικροΐνες, δεν άργησε η ώρα να πέσει στο τραπέζι το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης από αυτά. Το European Outdoor Group το οποίο αποτελείται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου μαζί με την ερευνητική εταιρεία biov8tion και το Πανεπιστήμιο του Leeds ξεκινούν το Outdoor Industry Microfibre Consortium έτσι ώστε να δώσουν λύση στο ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα.

Το Outdoor Industry Microfibre Consortium επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα, παράλληλα με ένα εφαρμοσμένο ερευνητικό πρόγραμμα. Και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την κοινή κατανόηση των σύνθετων προκλήσεων που παρουσιάζει το πρόβλημα της χρήσης και διαχείρισης των υφασμάτων μικροϊνών και να οικοδομήσουν την γνώση των παραγόντων που θα διαδραματίσουν ρόλο στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων προς υλοποίηση από την βιομηχανία outdoor.

 

Το παρήγορο στο παρόν θέμα είναι ότι στην υπόθεση εμπλέκονται όλοι οι μεγάλες παίκτες του χώρου. Το EOG αποτελείται από κολοσσούς όπως οι Adidas, Asos, Berghaus, Craghoppers, Dare 2b, Finisterre, Fjällräven, Gore, Haglofs, Helly Hansen, Ikea, Jack Wolfskin, Kering, Mammut, Marks and Spencer, Marmot, Norrona, Next, Osprey, Paramo, Regatta, Salewa, The North Face κ.α. Έτσι λοιπόν ειδικοί από όλες τις εταιρείες θα δουλέψουν μαζί τόσο για να κάνουν γνωστό το πρόβλημα της απόρριψης μικροϊνών και να εργαστούν για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

 

Η Katy Stevens, project manager του έργου στο European Outdoor Group σχολίασε «Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την προνοητική και συνεργατική αντίδραση της βιομηχανίας του outdoor και της βιομηχανίας ειδών ένδυσης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και πιστεύουμε ότι τα νέα έργα θα συμβάλλουν αναμφίβολα στην επιστημονική κατανόηση, στις επικοινωνίες και στην ανάπτυξη λύσεων»

 

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των συνθετικών υλικών δεν είναι καινούριο και ήδη δεν είναι λίγες οι εταιρείες που κινούνται σε μία κατεύθυνση αντικατάστασής τους από υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον. Στην έκθεση Outdoor της Γερμανίας το 2017 μεγάλες εταιρείες όπως οι Marmot, Fjällraven, Jack Wolfskin, Columbia, and Vaude παρουσίασαν τα μοντέλα ρουχισμού τους τα οποία δεν περιέχουν PFC και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό την άνοιξη / καλοκαίρι του 2018. To PFC (perfluorinated / polyfluorinated compound, υπερφθοριωμένη / πολυφθοριωμένη ένωση) είναι ένα χημικό πολυμερές που λόγω των μόνιμων υδατοαπωθητικών και αντιδιαβρωτικών χαρακτηριστικών χρησιμοποείται σε αδιάβροχα ρούχα (DWR, Durable Water Repellent). Η Jack Wolfskin διαμηνύει ότι το 89% της συλλογής της είναι "καθαρό" από PFC ενώ δεσμεύεται ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 100%. Η Marmot μόλις πρόσφατα παρουσίασε συλλογή jacket με το νέο ύφασμα EcoDry το οποίο παρότι δεν περιέχει PFC κατορθώνει να ενσωματώνει αδιαβροχοποίηση της τάξεως των 20,000 mm.

 

Ο νέος ενημερωτικός χάρτης θα είναι μια πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια της βιομηχανίας να χαρτογραφήσει τα αλληλένδετα τμήματα του προβλήματος της διαχείρισης και απόρριψης των προϊόντων μικροϊνών. Θα αποδείξει την επίδραση των υπαρχόντων διαδικασιών στην διαχείριση των πρώτων υλών και των διεργασιών στην αλυσίδα εφοδιασμού ενώ σε δεύτερη φάση θα καταδείξει την επίδραση που έχει στην πλευρά του τελικού καταναλωτή.

 

Η Sophie Mather, ιδρύτρια της Biov8tion προσθέτει: «Ο ενημερωτικός χάρτης θα περιγράφει ένα σχέδιο δράσης σε επίπεδο βιομηχανίας σε σχέση με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές εργαλείο για την συστηματική απεικόνιση των σχετικών δράσεων στην έρευνα και την παραγωγή, καθώς και την πρόβλεψη των προσδοκιών των brands, των πωλητών λιανικής και των προμηθευτών υλικών καθώς υλοποιούν μακροχρόνιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ρύπανση από μικροΐνες.»

 

Το μονοετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο του Leeds, θα αρχίσει με την επικύρωση μιας πιλοτικής μεθοδολογίας δοκιμών για την δημιουργία ενός βιομηχανικού προτύπου για τις μικροΐνες, ένα ζωτικό βήμα για την αξιολόγηση της απόδοσης των υφασμάτων και ένα προοίμιο για την δημιουργία νέων καινοτόμων υλικών. Μετά από αυτό, η έρευνα θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του γιατί υφίσταται το πρόβλημα της απόρριψης μικροϊνών και πώς οι παράγοντες παραγωγής και χρήσης μπορούν να το επηρεάσουν. Ο στόχος θα είναι να κινηθεί η βιομηχανία πιο κοντά στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω της πρόληψης ή του ανασχεδιασμού των ινών και των υφασμάτων όπου στην υφιστάμενη κατάσταση έχουν εξαιρετικά μειωμένες τάσεις απορρόφησης.

 

Ο Mark Sumner λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leeds, ειδικός στην αειφορία και ανάπτυξη, σχολίασε ότι «Με τον πολλαπλασιασμό των αρνητικών αναφορών για την εκτίμηση του προβλήματος, είναι σημαντικό αυτό το πρόγραμμα να αναπτύξει την απαραίτητη βάση επιστημονικών στοιχείων από την οποία η βιομηχανία και άλλοι θα μπορούν να δημιουργήσουν στοχοθετημένες λύσεις για την διαχείριση των μικροΐνών»

 

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συνθετικών υλικών τα οποία δημιούργησε η ανάγκη για περισσότερη αντοχή και προστασία με μικρότερο βάρος, αλλά και της μεγάλης διείσδυσής τους στην αγορά, δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθούν από φιλικότερα προς στο περιβάλλον υλικά. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί, η τεχνολογία όπως βλέπουμε προχωράει με γοργά βήματα, οπότε είναι πια μόνο θέμα θέλησης όλων των εμπλεκομένων για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Ας ελπίσουμε οι κινήσεις αυτές να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!