Το Νεπάλ εφαρμόζει νέους κανονισμούς για την ανάβαση στο Έβερεστ. Και δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι!

By 07 Απρ 2024

Εν μέσω διακηρύξεων και αναθεωρήσεων, οδηγοί και ταξιδιωτικά γραφεία βρίσκονται σε σύγχυση!

Ήταν ένας απογοητευτικός μήνας για τους οδηγούς ορειβασίας που ηγούνται των αποστολών στο Έβερεστ. Οι κανόνες που διέπουν τους ορειβάτες οι οποίοι προσεγγίζουν την κορυφή από την πλευρά του Νεπάλ έχουν αλλάξει αρκετές φορές, αφήνοντας τους οδηγούς μπερδεμένους, ανήσυχους και κολλημένους στο Διαδίκτυο αναμένοντας μελλοντικές ενημερώσεις. «Είμαστε στο Νεπάλ και κανείς δεν ξέρει πώς θα ερμηνευτούν, θα εφαρμοστούν και τελικά θα επιβληθούν οι νέοι κανονισμοί», δήλωσε ο Αυστριακός οδηγός Lukas Furtenbach, ιδιοκτήτης της Furtenbach Adventures, ο οποίος ηγείται αποστολών στο Everest.

 

 

Η κατάσταση ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου όταν ο δήμος Khumbu Pasang Lhamu, το διοικητικό όργανο που, μεταξύ άλλων, επιβλέπει τους κανόνες και τους κανονισμούς της Κατασκήνωσης Βάσης του Everest (Everest Base Camp) στο Νεπάλ, δήλωσε ότι από το 2024 και μετά, οι ορειβάτες θα πρέπει να μεταφέρουν τα περιττώματά τους από την κορυφή στο Base Camp μέσα σε πλαστικές σακούλες WAG (Waste Alleviating Gel). Στη συνέχεια, στις 14 Φεβρουαρίου, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εξέδωσαν ακόμη πιο αυστηρούς κανονισμούς. Αυτοί οι κανονισμοί, μεταξύ άλλων, ρύθμιζαν το μέγεθος των σκηνών, περιόριζαν τη χρήση ελικοπτέρων για τη μεταφορά εξοπλισμού στην Κατασκήνωση Βάσης, εμπόδιζαν τους επισκέπτες και τους πεζοπόρους από το να κοιμούνται στην κατασκήνωση και απαιτούσαν από κάθε ορειβάτη να μεταφέρει τουλάχιστον οκτώ κιλά σκουπιδιών από το βουνό.

Το σχετικό έγγραφο ήταν φορτωμένο με τυπογραφικά λάθη και ανακολουθίες και μερικοί από τους αυστηρούς κανονισμούς για το μέγεθος των σκηνών και τη μεταφορά με υλικών ελικόπτερα έφεραν τους οδηγούς σε αμηχανία. Ο Furtenbach μου είπε ότι λόγω του ασαφούς κειμένου του καταστατικού, σχετικά με τους περιορισμούς στο μέγεθος των σκηνών, οι οδηγοί πιθανότατα θα έπρεπε απλώς να φέρουν περισσότερες, μικρότερες σκηνές. «Μπορεί να δούμε φέτος ένα Base Camp με περισσότερες σκηνές από ποτέ, λόγω των νέων κανονισμών», είπε.

Αλλά οι αξιωματούχοι του Νεπάλ δεν είχαν τελειώσει και στις 28 Φεβρουαρίου, είπαν ότι όλοι οι ορειβάτες στο Έβερεστ θα πρέπει να φορούν τσιπ εντοπισμού. Στη συνέχεια, μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Μαρτίου, το διοικητικό όργανο αναθεώρησε πλήρως τους κανόνες που εκδόθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου και οι αναθεωρήσεις ακύρωσαν ορισμένους από τους κανόνες. «Λάθος συναγερμός. Για ακόμη μια φορά. Είναι ρουτίνα στο Νεπάλ», είπε ο Furtenbach. Όταν αλληλογραφήσαμε στις 29 Φεβρουαρίου, ο Furtenbach μου είπε ότι οι αξιωματούχοι του Νεπάλ δεν είχαν επικοινωνήσει με αυτόν ή άλλους δυτικούς φορείς σχετικά με τους νέους κανονισμούς -όπως όλοι οι άλλοι, είχε διαβάσει τα νέα στο Διαδίκτυο.

Μεταξύ των αρχικών περιορισμών ήταν ένας κανονισμός που απαγόρευε τη χρήση ελικοπτέρων για τη μεταφορά υλικών από και προς το EBC. Αντίθετα, όλες οι σκηνές, ο εξοπλισμός ανάβασης και το προσωπικό θα πρέπει να μεταφέρονται αποκλειστικά με γιάκ. Η πρόθεση του κανονισμού ήταν όχι μόνο η προστασία της φύσης και η μείωση της κυκλοφορίας ελικοπτέρων στην περιοχή, αλλά και η ενίσχυση της εξασθενημένης πολιτιστικής πρακτικής της εκτροφής των γιάκ. Αλλά ο Furtenbach μου επισήμανε ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετά γιάκ στην περιοχή ώστε να διαχειριστούν όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. «Εάν αυτός ο κανονισμός δεν χαλαρώσει, θα δούμε χάος – με τις ομάδες να μην πηγαίνουν έγκαιρα υλικά, φαγητό και οξυγόνο στο βουνό», είπε.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν, αντιπροσώπευε ένα αναπάντεχο γεγονός για τον Furtenbach και τους άλλους οδηγούς. Ευτυχώς για αυτούς, το αναθεωρημένο σύνολο κανόνων δίνει κάποιο περιθώριο πρόσβασης σε ελικόπτερο. Μετά την τελευταία αναθεώρηση, ορισμένοι οδηγοί θα μπορούν να μεταφέρουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό από και προς το Base Camp μέσω ελικοπτέρου, αλλά η διαδικασία θα υπόκειται στην έγκριση μιας επιτροπής παρακολούθησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Himalayan Times, ο δήμος τόνισε ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γιάκ και ντόπιοι αχθοφόροι για τη μεταφορά ορειβατικού εξοπλισμού».

Οι κανονισμοί για τις σκηνές έγιναν άλλο ένα σημείο διαμάχης όταν ο δήμος αρχικά απαγόρευσε σκηνές φαγητού μεγαλύτερες από ένα τετραγωνικό μέτρο ανά άτομο. Οι οδηγοί παραπονέθηκαν ότι αυτός ο κανονισμός ουσιαστικά απαγορεύει τις σκηνές που χρησιμοποιούνται για τα γεύματα και τις συνεδριάσεις. «Αυτό είναι λάθος και καθόλου πρακτικό - χωράει μόλις μια καρέκλα», δήλωσε στο ExplorersWeb η Dawa Steven Sherpa, οικολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Asian Trekking. Αυτός ο περιορισμός έχει πλέον χαλαρώσει στα 5,5 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο για τις σκηνές φαγητού και στα 7,5 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο για τους χώρους ύπνου. Ενώ οι κανονισμοί για τις σκηνές με θόλο είχαν σκοπό να περιορίσουν την «πολυτέλεια» στην Κατασκήνωση Βάσης, η επίδραση ήταν αμελητέα για τις μεγάλες εταιρείες. «Έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, τελικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη σκηνή με θόλο όταν έχετε αρκετά μέλη στην ομάδα σας», είπε ο Furtenbach.

Η πολιτική απαγόρευσης επισκεπτών στην Κατασκήνωση Βάσης (η οποία μεταξύ άλλων θα υποχρέωνε το ιατρικό προσωπικό των ομάδων να αγοράσει ξεχωριστή άδεια ανάβασης) χαλάρωσε όσον αφορά τις εταιρείες, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ για τους πεζοπόρους και τους επισκέπτες. Όμως οι φίλοι και οι οικογένειες των ορειβατών θα μπορούν να διαμείνουν στην Κατασκήνωση Βάσης.

Ένα άλλο σημείο σύγχυσης ήταν η πολυσυζητημένη εφαρμογή των «τσιπ εντοπισμού», τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από ανακλαστήρες Recco. Αυτοί οι ανακλαστήρες χρησιμοποιούνται συχνά σε περιστατικά χιονοστιβάδων για την ανεύρεση θυμάτων, αλλά απαιτούν έναν ογκώδη ανιχνευτή που συχνά μεταφέρεται μέσω ελικοπτέρου. «Οι επίγειες έρευνες με ανακλαστήρες Recco δεν είναι συχνά δυνατές και ειδικά στο Έβερεστ οι περισσότερες αποστολές διάσωσης γίνονται πάνω από τα 7.000 μέτρα, όπου δεν πετούν τα ελικόπτερα», είπε ο Furtenbach. Επιπλέον σημείωσε ότι η εταιρεία του έχει δοκιμάσει κάθε είδους αισθητήρες και ανιχνευτές στο Everest με τον καθένα να έχει τους περιορισμούς του, αλλά κανένας τόσο πολλούς όσο οι Recco. Οι περισσότεροι ορειβάτες που χάνονται στο Έβερεστ το παθαίνουν στην κορυφογραμμή, πολύ πάνω από το υψόμετρο που υπάρχει πιθανότητα διάσωσης με καθοδήγηση Recco. «Μια καλύτερη λύση στο πρόβλημα των ορειβατών που χάνονται στο βουνό θα ήταν να μην τους αφήσουν μόνους τους οι οδηγοί τους», λέει με νόημα.

Αυτοί οι νέοι κανόνες δεν βγήκαν από το πουθενά. Η περσινή χρονιά ήταν η πιο θανατηφόρα στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. «Ο νέος κανόνας για τους ανακλαστήρες Recco] είναι η απάντηση στις αυξανόμενες απώλειες στο Έβερεστ», δήλωσε ο Rakesh Gurung, διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού στην Kathmandu Post.

Ο παγετώνας Khumbu, στον οποίο βρίσκεται το EBC, λιώνει γρήγορα και σαφώς πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Αλλά με τη σεζόν στο Έβερεστ να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, και όλους αυτούς τους νέους κανόνες να μην είναι ακόμη ξεκάθαροι, δεν ζηλεύω καθόλου τους οδηγούς που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τον σχεδιασμό των επερχόμενων ορειβατικών αποστολών.

 

Απόδοση: Λάμπρος Γαλάνης

Τίτλος πρωτοτύπου: Nepal Passed New Rules for Climbing Everest. Not Everybody Is Happy

Συγγραφέας: Jake Stern

Δημοσιεύτηκε 13 Μαρτίου 2024 | Updated 14 Μαρτίου 2024 στο https://www.outsideonline.com/outdoor-adventure/everest/new-rules-everest-basecamp/

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ