Brooks Caldera 2: Ένας αξιόπιστος “σύντροφος” στα μονοπάτια!

Από 26 Νοε 2018

H γνωστή πλέον σε όλους μας Αμερικανική εταιρεία Brooks με έδρα το Seattle στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει με το Caldera 2 μια λύση για τρέξιμο στα μονοπάτια που κινείται - τόσο σε θέμα βάρους όσο και χαρακτηριστικών - μεταξύ του Cascadia το οποίο αποτελεί κορυφαία λύση για μεγάλες αποστάσεις  utra trail και του Mazama το οποίο είναι το γρήγορο trail μοντέλο της.  Είναι ένα ουδέτερο (Neutral) παπούτσι, με χαμηλό drop, πολύ άνετο, γρήγορο και με έμφαση στη άνεση, την διαπνοή και την απορρόφηση κραδασμών.

 

Εξωτερικό μέρος:

Θα λέγαμε ότι στο εξωτερικό μέρος του Caldera 2 η Brooks έχει δώσει την μεγαλύτερη έμφαση και αυτό είναι και το σημείο μεγάλης διαφοράς σε σχέση με την πρώτη έκδοση του Caldera. Χρησιμοποιεί λοιπόν δυο στρώσεις υφάσματος, με την εσωτερική να είναι φτιαγμένη από Ariaprene™, η οποία είναι μια καινούργια τεχνολογία υλικού με αφρό στον πυρήνα της πλέξης (όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί) και προσδίδει κορυφαίες ιδιότητες διαπνοής, στεγνώματος και μείωσης τριβών και την εξωτερική να αποτελείται από ύφασμα Cordura AFT®, το οποίο είναι πανάλαφρο, με μεγάλη αντοχή στην φθορά και εξαιρετική διαπνοή.  Πάντα η Brooks έδινε μεγάλη προσοχή στα θέματα εξαερισμού και στεγνώματος του παπουτσιού και με τα υλικά που χρησιμοποιεί στο Caldera 2 έχει φτάσει σε κορυφαίο σημείο, όπως διαπίστωσα δοκιμάζοντας περάσματα από ποτάμια και στο σκληρό και ζεστό έδαφος της Καππαδοκίας τρέχοντας 63Κ με αυτά.

 

Ariaprene™: τεχνολογία υλικού με αφρό στον πυρήνα της πλέξης!

 

Μπροστά το παπούτσι δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο και αυτό ίσως προβληματίσει κάποιους αθλητές με πλατύ πέλμα σε χρήση του σε πολύωρους αγώνες, ενώ η προστασία περιμετρικά στα δάκτυλα από κτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι πολύ καλή, χωρίς να φτάνει στα επίπεδα κάποιων μοντέλων που είναι καθαρά για ultra-trail σε πολύ τεχνικά εδάφη.

 

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικού τύπου, επίπεδα και από πολύ καλό υλικό που αντέχει στον χρόνο. Δένουν πολύ καλά στις ενσωματωμένες θηλιές και δεν λύνονται εύκολα. Η γλώσσα είναι μεσαίου πάχους και προσαρμόζεται εσωτερικά στο πόδι με δυο πλάγιους ιμάντες ώστε να μην μετακινείται. Στο επάνω μέρος της γλώσσας υπάρχει μια θήκη για να τοποθετούνται οι άκρες των κορδονιών αφού τα δέσουμε, η οποία όμως είναι “ανοικτή” στο κάτω μέρος, το οποίο χάνεται μέσα στα κορδόνια όταν αυτά δεθούν, κάτι που την καθιστά ουσιαστικά δύσχρηστη και προσωπικά δεν τη χρησιμοποιώ.

 

 

Το κολάρο στον αστράγαλο έχει αρκετό πάχος υφάσματος, είναι μαλακό και δένει εξαιρετικά στο πόδι, ενώ ενίσχυση περιμετρικά υπάρχει σε όλο το πίσω μέρος του παπουτσιού. Είναι προφανές ότι η Brooks έχει θυσιάσει λίγο από το βάρος του Caldera 2, ώστε να εξασφαλίσει μέγιστη άνεση και ασφάλεια στο παπούτσι και μιας και δεν είναι μοντέλο για πολύ γρήγορους και μικρούς αγώνες, μας άρεσε ιδιαίτερα αυτό το στοιχείο. Η απουσία λωρίδων πλαστικού περιμετρικής ενίσχυσης στο εξωτερικό μέρος, όπως π.χ. στο Cascadia,  απαιτεί την προσοχή μας όταν τρέχουμε σε πολύ τεχνικά μονοπάτια, ενώ δεν θα μας προβληματίσει καθόλου στην πλειονότητα των τρεξιμάτων μας.

 

 

Ενδιάμεση σόλα:

Στην ενδιάμεση σόλα του Caldera 2, η Brooks εφαρμόζει την γνωστή πλέον πατέντα της BioMoGo® DNA, η οποία είναι βιοδιασπώμενη και δεν χρησιμοποιεί τοξικά υλικά, κάτι που ισχύει και για την διαδικασία παραγωγής. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα για μοντέλα της εταιρείας, η μεγάλη διαφορά που θέλει να προσδώσει η Brooks με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, είναι να διαφοροποιηθεί από την λογική της αντικραδασμικότητας που στοχεύει στον μέσο χρήστη- αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ γενικό και αφήνει ακάλυπτο μεγάλο ποσοστό δρομέων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο -  και να δώσει μια ενδιάμεση σόλα που προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του κάθε δρομέα και συγκεκριμένα στο βάρος, τον ρυθμό τρεξίματος του, τον διασκελισμό του καθώς και στην επιφάνεια που τρέχει κάθε φορά. Η ενδιάμεση σόλα με βάση την πιο πάνω διαπίστωση είναι κατασκευασμένη από ένα non-Newtonian υλικό, δηλαδή υλικό που προσαρμόζεται στην δύναμη που ασκείται επάνω του. Αν κοιτάξει κανείς το υλικό στο μικροσκόπιο, θα διαπιστώσει ότι αποτελείται από μόρια που ενώνονται σε έλικες και σχηματίζουν αλυσίδες, οι οποίες αντιδρούν στην πίεση διαχέοντας την ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν περισσότερο με υγρού παρά με στερεού στοιχείου. Πρακτικά, μετά από χρήση των Caldera 2 σε αγώνες σε ποικίλα εδάφη (με μεγαλύτερο  τα 63Κ της Καππαδοκίας) και σε πολλά χιλιόμετρα προπονήσεων, διαπιστώσαμε εξαιρετική απορρόφηση κραδασμών, ακόμη και σε πολύ σκληρά εδάφη όπως η άσφαλτος.

 

 

Το χαμηλό drop του παπουτσιού (4mm) αλλά και το μικρό του βάρος (280,7gr - 9 US), το κάνουν γρήγορο - όχι σαν το Mazama - αλλά σε πολύ καλά επίπεδα για την κατηγορία του. Ή απουσία rock-plate συντελεί στο χαμηλότερο βάρος του μοντέλου, ενώ η Brooks προσπαθεί να την αντισταθμίσει με την ενίσχυση με αφρό BioMoGo® DNA στο μπροστά μέρος του παπουτσιού. Οι δοκιμές μας δείχνουν ότι το έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό και η απουσία του rock-plate μπορεί να γίνει αισθητή μόνο σε πολύ τεχνικά και γεμάτα χαλίκια μονοπάτια. Στην πλειοψηφία των μονοπατιών δεν θα νιώσετε πίεση στο πέλμα τρέχοντας.

 

Να τονίσουμε ιδιαίτερα την εξαιρετική αντοχή στην φθορά της ενδιάμεσης σόλας, κάτι που ισχύει και για όλο το εξωτερικό μέρος του Caldera 2! Άλλωστε η ποιότητα κατασκευής και υλικών της Brooks είναι γνωστή από όλα τα μοντέλα της για ορεινό τρέξιμο και επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά!

 

Εξωτερική σόλα:

Η εξωτερική σόλα είναι ένα χαρακτηριστικό που αλλάζει εντελώς από μοντέλο σε μοντέλο της Brooks! Στο Caldera 2 βλέπουμε μια πρωτότυπη διάταξη και τύπο κοντών επιθεμάτων (συντελεί αυτό στο να κρατηθεί χαμηλό το βάρος του μοντέλου), με τα κεντρικά να είναι σε εξαγωνικό σχήμα και διαφορετικής σκληρότητας από τα περιμετρικά που είναι απλά και παράλληλα. Στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε ότι “κολλάνε” σε πετρώδη (στεγνά ή βρεγμένα - μονοπάτι ή άσφαλτος) εδάφη με εξαιρετικό τρόπο, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε ιδιαίτερα λασπώδη μονοπάτια. Είναι ιδιαίτερα καλή η πρόσφυση τους σε ανηφόρα και κατηφόρα, ενώ όπως διαπίστωσα στα αμμώδη και με σαθρά πετρώματα εδάφη της Καππαδοκίας, δεν έχουν πρόβλημα ούτε σε τέτοια εδάφη. Τέλος, η εξωτερική σόλα είναι ευλύγιστη επιστρέφοντας ενέργεια στο πάτημα, το οποίο σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος και το μόλις 4mm drop, τα κάνει γρήγορα.

 

 

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι με τα Caldera 2 η Brooks προσφέρει μια ενδιάμεση λύση μεταξύ της ταχύτητας του Mazama και των συνεχόμενων χιλιομέτρων που μπορεί να υποστηρίξει το Cascadia. Έχουν πολλά καινοτομικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα στο εξωτερικό μέρος, χαμηλό βάρος, καλή ταχύτητα και κυρίως μεγάλη άνεση και πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις περισσότερες αποστάσεις σε αγώνες και προπονήσεις, εκτός ίσως από ιδιαίτερα τεχνικά εδάφη και πολύ γρήγορους αγώνες όπου η Brooks προσφέρει άλλες επιλογές, ενώ αντέχουν πολύ στον χρόνο λόγω της κορυφαίας ποιότητας υλικών και κατασκευής.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Εξωτερικό Τμήμα: Ύφασμα διπλής στρώσης (Ariaprene™ mesh - Cordura AFT top cloth)

Ενδιάμεση σόλα: BioMoGo® DNA

Εξωτερική σόλα: Δύο τύποι κοντών επιθεμάτων (lugs) εξαγωνικά στο κέντρο και παράλληλα περιμετρικά και πίσω

Drop: 4mm, (28mm – 24mm)

Βάρος: 280,7γρ (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Συμβατικά

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 140€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Brooks  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Caldera 2 και σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!