
ADVENDURE is the leading web portal in Greece about Mountain Running, Adventure, Endurance and other Mountain Sports
info@advendure.com
Υπάρχει μια σημαντική νέα εξέλιξη αυτές τις ημέρες σχετικά με τη live μετάδοση του UTMB World Series από την FloTrack, η οποία – συμβαδίζοντας με τις παγκόσμιες εξελίξεις στο θέμα του ορεινού τρεξίματος όσο αφορά την διάδοση / μετάδοση - φαίνεται να αλλάζει αρκετά το τοπίο.
Ανακοινώθηκε λοιπόν ότι η FloTrack θα μεταδίδει πλέον live τη σεζόν 2026 του UTMB World Series και με βάση τουλάχιστον τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η μετάδοση θα είναι ελεύθερη για τους θεατές. Η αρχή γίνεται στις 21 Μαρτίου 2026 με το Tenerife Bluetrail by UTMB.
Είναι σημαντική εξέλιξη, γιατί μέχρι τώρα η βασική εμπειρία παρακολούθησης ήταν μέσω του UTMB Live (πλατφόρμα της διοργάνωσης) με tracking + streaming, η οποία όπως έχουμε πει πολλές φορές είχε ήδη φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο.
Σε πρακτική βάση, δεν υπάρχει ακόμα πλήρης τεχνική ανάλυση της συμφωνίας, αλλά από τα διαθέσιμα στοιχεία:
Δηλαδή πάμε σε ένα πιο “επαγγελματικό μοντέλο μετάδοσης”, πιο κοντά σε αυτά του Diamond League (που επίσης πήρε η FloTrack) όσο αφορά το στίβο ή άλλες παγκόσμιες σειρές με αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης
Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στην κοινότητα, μέσω των social media και σχολίων σε σχετική αρθρογραφία με τη μορφή κριτικής ότι το UTMB “παραδίδει το κοινό του” σε τρίτη πλατφόρμα, αλλά και ανησυχίες για πιθανή συνδρομή στο μέλλον και φυσικά αλλαγή φιλοσοφίας, από μια μετάδοση προσανατολισμένη στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος σε προϊόν για τηλεοπτική παραγωγή.
Αρκετοί το βλέπουν όμως και θετικά, μιας και κατά μεγάλη πιθανότητα θα είναι καλύτερη παραγωγή και με πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση και προβολή σε κοινό εκτός του ορεινού τρεξίματος, άρα κάνοντας και πιο δημοφιλές το άθλημα.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το UTMB κλείνει περιφερειακές συμφωνίες μετάδοσης (π.χ. στην τεράστια αγορά της Κίνας με την Tencent). Αυτό δείχνει ξεκάθαρα μια στρατηγική παγκοσμιοποίησης των δικαιωμάτων μετάδοσης και όχι απλά ένα πείραμα.
Αν προσπαθήσουμε να δούμε τη συνολική εικόνα, το UTMB κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα μετά την δημιουργία του UTMB World Series. Μετατρέπεται από μια διοργάνωση με live streaming σε μια παγκόσμια αθλητική εταιρεία με δικαιώματα μετάδοσης, ακολουθώντας τα χνάρια του Golden Trail World Series με την Warner στις μικρότερες αποστάσεις. Η FloTrack με τη σειρά της, επεκτείνεται από τον στίβο που ήδη μεταδίδει παγκόσμια σε premium κανάλι μετάδοσης και στο ορεινό τρέξιμο.
Win – Win κατάσταση και για τους δυο όπως δείχνουν τα πράγματα, μένει να δούμε αν θα ισχύσει το ίδιο και για τους θεατές του αθλήματος …
Δημήτρης Τρουπής
Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure. Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail. Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.
Συνέντευξη στην ET1:
https://www.youtube.com/watch?v=3iyn3QmFlyE
Podcast "Γιατί Τρέχουμε" - s2 #09"
https://www.youtube.com/watch?v=2LTrKZ8PyWc
www.advendure.com