Ο Taygetos Challenge επιστρέφει - Μια συζήτηση με τον Γιάννη Αβραμέα για τον κλασσικό αγώνα του Ταΰγετου!

Ο Taygetos Challenge είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κλασσικούς αγώνες ορεινού τρεξίματος της χώρας μας, αλλά και ιδιαίτερα δημοφιλής. Μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, επιστρέφει φέτος στις 26 & 27 Μαρτίου, με το μπουκέτο των αγώνων που όλοι έχουμε χαρεί τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα περισσότερα. Ο Γιάννης Αβραμέας σε μια συνέντευξη του στο Advendure, μας μιλάει για τη φετινή διοργάνωση, αλλά και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν τον Ταΰγετο, την Μάνη, τους ανθρώπους και τα μονοπάτια της!

 

[Advendure]: Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη επετειακή διοργάνωση του 2019, ήρθε η πανδημία και στέρησε για μεγάλο διάστημα από την κοινότητα του ορεινού τρεξίματος έναν αγώνα που δίκαια θεωρείται κλασσικός. Δυο χρόνια μετά ο Taygetos Challenge επανέρχεται με την 11η έκδοσή του. Ποια είναι τα συναισθήματα της οργανωτικής ομάδας; Υπάρχει προσμονή σαν να είναι και πάλι η πρώτη φορά;

[Γιάννης Αβραμέας]: Κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά! Πάντα υπάρχει προσμονή, από τη στιγμή που τελειώνει ο αγώνας μέχρι να ξανάρθει, πόσο μάλλον μετά από μια αποχή δύο χρόνων. Προφητικά είχαμε ονομάσει τον αγώνα του 2020 ως 10 + 1 χρόνια. Μετά τον επετειακό αγώνα των συνεχόμενων δέκα χρόνων το 2019, τελικά  χρησιμοποιούμε φέτος τον τίτλο αυτό, 10 + 1 χρόνια, όπως πραγματικά ταιριάζει μετά την απουσία αυτή.

 

[Advendure]: Όλα τα πετυχημένα event έχουν από πίσω τους μια δυνατή και δεμένη οργανωτική ομάδα. Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα του Taygetos Challenge.

[Γιάννης Αβραμέας]: Η ομάδα μας είναι όντως δυνατή και δεμένη. Είναι ένας μικρός και ευέλικτος πυρήνας με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ενός τόσο απαιτητικού αγώνα όπως ο Taygetos Challenge. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα μας αποτελείται από τέσσερις ανθρώπους κλειδιά:

Ο Γιάννης Αβραμέας, ξεκίνησε τη διοργάνωση του Taygetos Challenge με το Σταύρο Κανελλέα, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του αγώνα. Ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος που φροντίζει πριν από τον αγώνα τα μονοπάτια, τη σηματοδότηση και τον ανεφοδιασμό, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την καλή ψυχολογία των αθλητών και συνήθως φτάνει στον τερματισμό μόλις πριν τον τελευταίο αθλητή για να τον χειροκροτήσει. Σίγουρα ο Γιάννης είναι η ψυχή του αγώνα. Είναι συνοδός βουνού, δρομέας, ποδηλάτης και διευθύνει μια επιχείρηση, το 2407 Outdoor Activities, με τρία υποκαταστήματα στην Καρδαμύλη, τη Στούπα και τον Άγιο Νικόλαο με αντικείμενο τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, είναι ο Τεχνικός Διευθυντής απαρχής του αγώνα. Έχει διατελέσει Team Manager στην επαγγελματική ομάδα ορεινού τρεξίματος της La Sportiva, έχει υπάρξει Πρωταθλητής Ελλάδος στο ορειβατικό σκι, έχει τεράστια εμπειρία στους αγώνες τρεξίματος βουνού, όντως και ο ίδιος ενεργός δρομέας βουνού.

Η Σοφία Φιλέα, Υπεύθυνη Διαχείρισης και Γραμματείας, έχει προϋπηρεσία σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας καθώς και στις εταιρικές πωλήσεις. Βρίσκεται στην ομάδα διοργάνωσης του αγώνα τα τελευταία τρία χρόνια έχοντας την επικοινωνία και τη γραμματειακή υποστήριξη της διοργάνωσης. Παράλληλα είναι Business Director στην εταιρεία 2407 Outdoor Activities.

Η Ελένη Χατζημήτσου, είναι η νέα δυνατή προσθήκη στην ομάδα του Challenge ως υπεύθυνη χορηγιών. Είναι πρώην αθλήτρια κωπηλασίας και νυν ενεργή δρομέας δρόμου και βουνού, με σπουδές στην Διοίκηση επιχειρήσεων, στην Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού Sport Management και Διοίκηση Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με εργασιακή εμπειρία στο Digital Marketing, την Επικοινωνία και την διοργάνωση αθλητικών events, ενώ συμμετείχε για 1,5 χρόνο στην Οργανωτική Επιτροπή Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 στο άθλημα της Κωπηλασίας, ως Υπεύθυνη Προσωπικού. Η Ελένη έχει αναλάβει ένα καίριο κομμάτι του αγώνα και έχει ενσωματωθεί πλέον ως απαραίτητο κομμάτι της διοργάνωσης.

Έτσι, ο καθένας με τον τρόπο του και το ρόλο του συμπληρώνει τον άλλο και όλοι μαζί προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συμμετέχοντες αθλητές.

 

 

[Advendure]: Το μπουκέτο του Taygetos Challenge – με την προσθήκη φέτος ενός ακόμη αγώνα - είναι ιδιαίτερα πλούσιο καλύπτοντας κάθε επίπεδο και επιθυμία των αθλητών, αλλά και των συνοδών τους. Μιας και έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία φορά που τρέξαμε στα μονοπάτια του Ταϋγέτου, αλλά κυρίως για τους αθλητές που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά, δώστε μας μια εικόνα των χαρακτηριστικών κάθε αγώνα και σε ποιους απευθύνεται.

[Γιάννης Αβραμέας]: Ο Taygetos Challenge είναι όντως μια αγωνιστική πρόκληση, καθώς είναι ένας απαιτητικός αγώνας, όποια διαδρομή και να επιλέξει κάποιος. Βρισκόμαστε στην άγρια μανιάτικη φύση, οπότε να πούμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών κυριαρχεί η πέτρα. Σε πέτρινα μονοπάτια, πέτρινα καλντερίμια, μέσα από πέτρινα χωριά σε βραχώδη και πέτρινα περάσματα.

Ξεκινάμε το Σάββατο 26 Μαρτίου με έναν κάθετο αγώνα. Το να βάλεις μαραθωνοδρόμους να τρέξουν έναν κάθετο αγώνα ταχύτητας με έντονη ανάβαση 650 μέτρων είναι η πρώτη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αθλητές.

Για την Κυριακή, 27 Μαρτίου συνήθως από τα προηγούμενα χρόνια και κρίνοντας από τις μέχρι τώρα εγγραφές, οι περισσότερες συμμετοχές είναι στο μεγάλο αγώνα των 37χλμ, μια διαδρομή με συνεχείς εναλλαγές τοπίου και μεγάλες υψομετρικές αντιθέσεις. Είναι ένας αγώνας για καλά προπονημένους αθλητές.

Ακολουθεί ο αγώνας των 20χλμ, που παρά τα λιγότερα χιλιόμετρα παραμένει ένας απαιτητικός αγώνας.

Τα 10χλμ είναι η καινούρια μας προσθήκη και φαίνεται από τις συμμετοχές ότι χαίρει μεγάλης προτίμησης. Καθώς παρατηρείται αυξητική τάση στο ορεινό τρέξιμο τα τελευταία χρόνια, θέλαμε να συμπεριλάβουμε όλους αυτούς που ξεκινούν τώρα και θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους.

Το διαχρονικό 5άρι είναι η αγαπημένη συνήθεια και σταθερή αξία θα έλεγε κανείς. Είναι ιδανικό για οικογένειες και μικρά παιδιά. Το 2019 καμαρώσαμε δυο γονείς με δίδυμα μωρά σε μάρσιπο που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά. Είναι μια απολαυστική διαδρομή, ακόμα κι αν γίνει σε ρυθμό περπατήματος για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την ομορφιά της φύσης στην περιοχή.

 

 

[Advendure]: Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά αυτή τη φορά αναφερόμενοι στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής των αγώνων, δώστε μας μια εικόνα των πιο εμβληματικών σημείων των διαδρομών της διοργάνωσης.

[Γιάννης Αβραμέας]: Πέρα λοιπόν από το αγωνιστικό γεγονός, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 2/3 των μονοπατιών του αγώνα διέρχονται μέσα από την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000. Οι διαδρομές περνούν μέσα από το φαράγγι του Βυρού το οποίο πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά μήκος του διέρχεται η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Το πέρασμα από τα Ντουμπίτσια αποτελεί επίσης εμβληματικό τμήμα του αγώνα αλλά και της προστατευόμενης περιοχής: πρόκειται για ένα υψίπεδο με ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και απομεινάρια αλλοτινών καιρών, πεζούλες, κτίσματα και στέρνες, να συνθέτουν το φυσικό τοπίο. Μία από τις “μυστικές” γωνιές του Ταϋγέτου η οποία, καθόλου άδικα, έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο Άγριας Ζωής”. Το Taygetos Challenge, εδώ και έντεκα χρόνια, συμβάλλει στη συντήρηση, την αναβάθμιση και προβολή των αρχαίων αυτών μονοπατιών ως ιδιαίτερο τμήμα της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 

 

[Advendure]: Το Taygetos Challenge πάντα συγκέντρωνε πολλούς αθλητές και επίσης είχε έντονο ανταγωνισμό από την αφρόκρεμα των αθλητών ορεινού τρεξίματος της χώρας, αλλά και με δυνατές συμμετοχές από το εξωτερικό. Τι να περιμένουμε φέτος;

[Γιάννης Αβραμέας]: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και φέτος πολλοί από τους μεγάλους αθλητές θα δώσουν το παρόν. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή κορυφαία ονόματα όπως ο Δημήτρης Σελέτης, ο Βαγγέλης Νούλας και ο Φώτης Ζησιμόπουλος, η Φωτεινή Κολόκα, η Μαρία Μάλαι, ο Χρήστος Βασιλείου, ο Χρόνης Ηλιάδης, ο Βασίλης Κουμανάκος, και φυσικά ο δικός μας Νίκος Πονηρέας θα είναι παρόντες και έχουμε ακόμη αρκετό καιρό μέχρι τις 11 Μαρτίου που κλείνουν οι εγγραφές.

 

 

[Advendure]: Θα μας πείτε δυο λόγια για τις παροχές της διοργάνωσης προς τους αθλητές;

[Γιάννης Αβραμέας]: Σημαντικά είναι τα πέντε σημεία ανεφοδιασμού στις διαδρομές των 20 και των 37 χιλιομέτρων αλλά και στον τερματισμό για όλα τα αγωνίσματα. Παρέχεται νερό, ηλεκτρολύτες, γλυκό και αλμυρό σνακ, φρούτα, αναψυκτικά και πολλή επευφημία και χειροκρότημα ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να τερματίσουν ασφαλείς και ευχαριστημένοι. Φυσικά παρέχουμε τον αριθμό συμμετοχής για τον κάθε δρομέα, ηλεκτρονική χρονομέτρηση με chip από 5 σταθμούς ελέγχου, το pasta party δηλαδή ένα πλήρες γεύμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών για κάθε αθλητή πριν τον αγώνα, το αναμνηστικό μετάλλιο του τερματισμού, ιατρικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια και το τέλος του αγώνα, φωτογραφίες και το επίσημο t-shirt του αγώνα.

 

 

[Advendure]: Η ιδέα της διοργάνωσης εξαρχής είχε ως στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μάνης και την “άγνωστη” αυτή πλευρά του Ταϋγέτου. Μετά από 13 χρόνια πόσο κοντά είστε στον αρχικό αυτό σκοπό, δηλαδή να συμβάλει ο αγώνας στην συντήρηση, την ανάδειξη και την προβολή των μονοπατιών, της φύσης και των χωριών της περιοχής;

[Γιάννης Αβραμέας]: Το κίνητρό μας για τη διοργάνωση αυτή εξαρχής, είναι το όραμά μας για την ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από την ανάπτυξη του εθελοντισμού, την αειφόρο ανάπτυξη της δυτικής Μάνης, την ανάδειξη της ομορφιάς του Ταϋγέτου και της ευρύτερης  περιοχής της Μάνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καθαρισμό όλων των αρχαίων μονοπατιών με ήπια χειρωνακτικά μέσα και το πέρασμα του αγώνα μέσα από αυτά.

Σημαντική είναι επίσης η προαγωγή της αθλητικής κουλτούρας και του ορεινού τρεξίματος στην τοπική κοινωνία αλλά και στους επισκέπτες που απευθύνεται και   θα προσελκύσει. Η ανάδειξη της περιοχής σε αθλητικό τουριστικό προορισμό, είναι ένας στόχος που σε μεγάλο βαθμό θα έλεγε κανείς ότι τον έχουμε κατακτήσει, κρίνοντας από τους επισκέπτες της καλοκαιρινής σεζόν που επιλέγουν τον τόπο για τις παραλίες του αλλά και για τα ορεινά μονοπάτια.

Τέλος, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η δημιουργία βάσης για την ανάπτυξη ενός υγιούς τρόπου ζωής και αντίληψης θα έλεγε κανείς ότι ανήκουν στα ποιοτικά ζητούμενα με τα οποία πραγματεύεται ο αγώνας όπως και  η αξιοποίηση του ορεινού όγκου της περιοχής και των ορεινών χωριών και σύνδεσή τους με την παράλια ζώνη.

Επίσης σημαντική είναι η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης κυρίως στα παιδιά και στους νέους αλλά και η διαμόρφωση ολιστικής εμπειρίας του επισκέπτη προκειμένου να αναπτύξει δεσμούς με την περιοχή, την κουλτούρα της και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Βλέπετε, ο Taygetos Challenge δεν είναι απλώς ένας ακόμη αγώνας ορεινού τρεξίματος.  Ο αγώνας αυτός πιστεύουμε ότι συμβάλλει συστηματικά στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης των κατοίκων αλλά και των αναγκών του ταξιδιώτη – επισκέπτη στον τόπο μας.

 

 

[Advendure]: H διοργάνωση ουσιαστικά “κολλάει” με την αργία της 25ης Μαρτίου, δίνοντας μια ευκαιρία για μια ανοιξιάτικη αθλητική και ψυχαγωγική εξόρμηση την όμορφη Καρδαμύλη και τα χωριά του Ταϋγέτου. Πλαισιώνεται η διοργάνωση από κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εναλλακτικές δραστηριότητες; Ποια είναι τα highlights της περιοχής;

[Γιάννης Αβραμέας]: Τέλος Μαρτίου συνήθως έχει μπει για τα καλά η άνοιξη, που σίγουρα είναι μια πολύ όμορφη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Καρδαμύλη αλλά και τα υπόλοιπα χωριά της ευρύτερης περιοχής, παραθαλάσσια και ορεινά. Ωστόσο και μόνο η περιήγηση στα πέτρινα μονοπάτια της παλιάς Καρδαμύλης, στην παραλία στα Ριτσά για βότσαλα και θαλασσόξυλα, μια βόλτα στο λιμανάκι και στο παλιό φουγάρο και η απόλαυση στα τοπικά καφέ και εστιατόρια είναι αρκετά για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών που θα επιλέξουν να έρθουν στην περιοχή, πέρα από το αθλητικό γεγονός.

 

 

[Advendure]: Χορηγικά και από άποψη εθελοντισμού πως τα πάει η διοργάνωση, ύστερα από 13 χρόνια δραστηριοποίησης στην περιοχή;

[Γιάννης Αβραμέας]: Από άποψη εθελοντισμού έχουμε την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας που πάντα αγκαλιάζει και υποστηρίζει το γεγονός με όλους τους τρόπους και πολλούς φίλους μας που έρχονται ως εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και είναι σταθερή αξία κάθε χρόνο για μας και για τον αγώνα. Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη και απαραίτητη για τη διεξαγωγή του αγώνα.

Αναφορικά με τις χορηγίες, σίγουρα η μετά COVID συνθήκη έχει δημιουργήσει διάφορες δυσκολίες σε όλη την αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνθήκες δεν ήταν δύσκολες για τους αγώνες και προ COVID. Η χρηματοδότηση ενός αγώνα τέτοιου μεγέθους και των αναγκών που προκύπτουν είναι πάντα για τους διοργανωτές ένα ρίσκο. Η ακύρωση του αγώνα το 2020 μια βδομάδα πριν τη διεξαγωγή του μας έφερε σε δύσκολη θέση απέναντι στους αθλητές κυρίως.

Έπειτα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές εταιρείες επιλέγουν να στηρίζουν τους αθλητές αποκλειστικά, το οποίο είναι σίγουρα πολύ σημαντικό και απαραίτητο για τους αθλητές, ωστόσο είναι απορίας άξιο που θα αγωνίζονται αν δεν υπάρχουν αξιόλογοι αγώνες γιατί δεν υποστηρίχθηκαν σωστά ή και καθόλου;

Μας χαροποιεί και μας συγκινεί ιδιαίτερα η αγάπη και η υποστήριξη των αθλητών με την έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή τους και τις συνδρομές τους. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη των χορηγών είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για να μπορέσει ένας αγώνας να γίνει θεσμός, να προσελκύει όλο και περισσότερους αθλητές, Ελληνες και ξένους και να μπορέσει να συναγωνιστεί ξένες διοργανώσεις. Επιπλέον, η προβολή που θα έχει ένα brand σε ένα στοχευμένο κοινό, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα αποτελεί ένα βασικό κίνητρο και πλεονέκτημα το να στηρίξει μια εταιρεία τo Taygetos Challenge.

Μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνονται από τις συμμετοχές των αθλητών και των υποστηρικτών του αγώνα, επανεπενδύονται στον αγώνα, στον καθαρισμό και τη διατήρηση των μονοπατιών του και στη βελτίωση των υποδομών του και τα υπόλοιπα χρήματα επιστρέφουν στους αθλητές μέσα από τις παροχές του.  Αυτό είναι κάτι που οι αθλητές το εισπράττουν και προς μεγάλη μας ευχαρίστηση έχουμε φέτος νέο ρεκόρ συμμετοχών και σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι αθλητές θα έρθουν στην περιοχή και θα τρέξουν τον αγώνα για πρώτη φορά.

 

 

[Advendure]: Γενικά στην χώρα μας μέχρι στιγμής, η επανέναρξη των αγώνων έχει μια περίεργη γεύση, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να μειώνουν το κλίμα ενθουσιασμού στους αγώνες και με την διστακτικότητα πολλών να συμμετάσχουν. Σας φοβίζει καθόλου αυτό στην πρώτη σας διοργάνωση μετά από 2 χρόνια πανδημίας και με βάση τον ενθουσιασμό που είχαν όλοι για τον αγώνα στο παρελθόν;

[Γιάννης Αβραμέας]: Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω συνθηκών και όχι γιατί το επιλέξαμε, η μεγάλη συμμετοχή των αθλητών φέτος είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή. Σεβόμενοι τις άλλες αθλητικές διοργανώσεις και μη θέλοντας να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή του λόγω κανονισμών, επιλέξαμε να περιμένουμε. Φαίνεται ότι η αναμονή τελικά μας αποζημιώνει. Εισπράττουμε την ανυπομονησία και την προσμονή των συμμετεχόντων στα μηνύματα, στα σχόλια και στα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε και θέλουμε ο αγώνας να είναι άψογος για χάρη όλων αυτών που τον στηρίζουν τόσο ένθερμα. O Taygetos Challenge θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τόσο για τα μέτρα ασφαλειας και προστασίας όσο και για τους συμμετέχοντες αθλητές.

 

 

[Advendure]: Την τελευταία ερώτηση την αφήνουμε σε εσάς, ώστε να μας πείτε ότι θεωρείτε σημαντικό για τον αγώνα, για το όραμα σας,  αλλά και το ορεινό τρέξιμο γενικότερα και ίσως μας έχει διαφύγει!

[Γιάννης Αβραμέας]: Είναι σημαντικό για εμάς, όποιος επιλέξει να συμμετέχει στον αγώνα να τον απολαύσει. Να απολαύσει το μέρος, τη διαδρομή, το φαγητό και τους ανθρώπους της Μάνης. Το ορεινό τρέξιμο στη μετά COVID περίοδο θα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η Ελλάδα εκτός από τα νησιά και τις υπέροχες παραλίες, είναι γεμάτη από βουνά, καταπληκτικές ορεινές διαδρομές και μαγικά πέτρινα μονοπάτια. Η ανακάλυψη τους δεν αφορά μόνο τους ξένους επισκέπτες αλλά και τους Έλληνες. Όραμά μας είναι να συμβάλουμε κι εμείς σε αυτή την ανακάλυψη, ειδικά για την σπάνια ομορφιά του Ταϋγέτου. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο site, στο Insta και στη σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ