Μύηση στα αθέατα μονοπάτια του Μετεωρίτικου Δρόμου!

Τα μονοπάτια του “Πέτρινου Κήπου” των Μετεώρων, αυτού του θαυμαστού γεωλογικού φαινομένου και σπουδαίου θρησκευτικού μνημείου, αποτελούν από το 2014 το πεδίο του “Μετεωρίτικου δρόμου” ή αλλιώς Meteora Trail Running. Η πανδημία έγινε αιτία ματαίωσης της διοργάνωσης για δυο χρόνια, η οποία όμως επανέρχεται φέτος δριμύτερη για την 7η έκδοση της, στις 5 Μαρτίου 2023. Ανανεωμένη οργανωτική επιτροπή, αλλαγές που κάνουν συναρπαστικότερη την ήδη όμορφη διαδρομή και μια φιλοσοφία διοργάνωσης που σίγουρα όπως βγαίνει από τη συζήτηση μας με τον Γιώργο Σιούτα την οποία δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure (βασικός χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης) είναι απολύτως συμβατή με τις αξίες και τη δυναμική του χώρου που την φιλοξενεί.

 

[Advendure]: O Μετεωρίτικος δρόμος επανέρχεται δυναμικά μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας. Αν πιάσουμε το κουβάρι από την διοργάνωση του 2019, ποια είναι τα συναισθήματα σας λίγο καιρό πριν την φετινή διοργάνωση και τι αλλαγές υπάρχουν σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο;

[Γιώργος Σιούτας]: Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι φυσικά η ανακούφιση, που αυτή η πρωτόγνωρη, εδικά για τις νεότερες γενιές του δυτικού κόσμου, δοκιμασία, είχε τελικά αίσιο τέλος χάρη στην ικανότητα και την ψυχραιμία της Επιστήμης.

Από εκεί και μετά, νιώθουμε πολλή χαρά και ενθουσιασμό, ανάμικτα όμως με αγωνία και δημιουργικό άγχος για το «επαναλανσάρισμα» μια διοργάνωσης που αγαπήθηκε και υποστηρίχθηκε έμπρακτα απ’ τους fan του trail run όλα αυτά τα χρόνια.

Η πανδημία με τα συνακόλουθα lockdown αποτέλεσαν για εμάς, όπως και για όλον τον κόσμο ίσως, μια περίοδο ζύμωσης και αναστοχασμού. Σκεφτήκαμε πολύ για το ποιο θα πρέπει να είναι το στίγμα του Μετεωρίτικου Δρόμου την «επόμενη ημέρα». Καταλήξαμε τελικά πως ότι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του DNA του (τα πανέμορφα μετεωρίτικα μονοπάτια, το μοναδικό φυσικό τοπίο, οι σταθερές αξίες που πρεσβεύουμε ως διοργάνωση) έπρεπε να διατηρηθεί ανέπαφο. Συνάμα ωστόσο ήταν ώρα ν’ ανανεωθεί και να εξελιχθεί ό,τι είχε πια παλιώσει και αδυνατούσε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις του αθλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή του Meteora Trail Run (26χλμ) εμπλουτίστηκε αισθητά με την προσθήκη νέων μονοπατιών, κάποια απ’ τα οποία χαράχτηκαν και διανοίχτηκαν απ’ το μηδέν κατά τη διάρκεια των lockdown, μιας και υπήρχε τόσο χρόνος όσο και διάθεση εξερεύνησης νέων δρομικών εμπειριών.

Και σε οργανωτικό επίπεδο όμως, είχαμε ανανέωση του έμψυχου δυναμικού, με την αποχώρηση κάποιων μελών απ’ τον αρχικό κορμό της ΟΕ και τη δυναμική είσοδο του διακεκριμένου ντόπιου αθλητή, Συμεών Μαντζαβέλα, στο management, ο οποίος ήρθε με πολλές «φρέσκιες» ιδέες για το παρόν και μέλλον του Μετεωρίτικου Δρόμου, εμφυσώντας έτσι την απαραίτητη νέα πνοή στην προώθησή του.

 

[Advendure]: O “Πέτρινος Κήπος” των Μετεώρων αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αλλά και ένα τόπο ιερό, με μεγάλη ενέργεια και πνευματικότητα. Πως συνδυάζεται όλο αυτό με το ορεινό τρέξιμο και την εσωτερική προσπάθεια των αθλητών που το διασχίζουν;

[Γιώργος Σιούτας]: Πράγματι, ήδη απ’ το 1989 τα Μετέωρα περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό. Παράλληλα, αποτελούν και ένα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας και παγκόσμιας εμβέλειας θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο. Εύλογα λοιπόν αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης ετησίως.

Ο Μετεωρίτικος Δρόμος, από το 2014 που ξεκίνησε, ήρθε να προσθέσει τα Μετέωρα και στον αθλητικό χάρτη, καθώς η περιοχή μας είναι «ευλογημένη» ως προς το ανάγλυφό της, το οποίο συνδυάζει τις έντονες υψομετρικές διακυμάνσεις μ’ ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι δρομείς σαγηνεύονται απ’ αυτόν το συνδυασμό και τον βιώνουν ως μια προσωπική υπερβατική εμπειρία, μια «κλίμακα μεταξύ Ουρανού και Γης», που τούς κάνει να επιστρέφουν κάθε χρόνο, σαν σ’ ένα ιδιότυπο αθλητικό «προσκύνημα»!

 

[Advendure]:Το MTR από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση σε αυτή την μορφή, το 2014, προσελκύει πολλούς αθλητές. Σε μια περίοδο που οι συμμετοχές στους αγώνες παρουσιάζουν κάμψη, πως βλέπετε την πρόοδο των εγγραφών και το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων αθλητών; Θα υπάρξει συναγωνισμός για τις θέσεις του βάθρου από σπουδαία ονόματα του χώρου;

[Γιώργος Σιούτας]: Η επιτυχία του Μετεωρίτικου Δρόμου ήδη απ’ το ντεμπούτο του 2014, ήταν κάτι που ξάφνιασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους από εμάς. Βοήθησαν βέβαια πολύ τόσο το “brand name” της περιοχής όσο και το timing. Τα Μετέωρα ήταν ήδη ένας πολύ δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός και συνάμα το trail run ήταν τότε ένα άθλημα - trend, με τους αγώνες να πολλαπλασιάζονται σταθερά σ’ ετήσια βάση. Η πανδημία ήρθε ν’ ανακόψει αυτήν τη δυναμική αλλά, από μιαν άλλη σκοπιά, και να εξορθολογίσει κάπως το χώρο, με την επιβίωση / καθιέρωση μόνον των διοργανώσεων που στέκονταν σε στέρεες βάσεις και σέβονταν τον αθλητή και το άθλημα.

Ως ΟΕ είμαστε σαφώς ικανοποιημένοι απ’ την πρόοδο των φετινών εγγραφών. Ίσως δεν καταρρίψουμε το ρεκόρ συμμετοχών μας αλλά σίγουρα θα κρατηθούμε πολύ κοντά σ’ αυτό. Σε μια εποχή με τόσες πολλές οργανωτικές δυσκολίες και αυξημένο ανταγωνισμό, αυτό έχει τη σημασία του. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και πάλι η προσέλευση αθλητών απ’όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, απ’ την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ως την Καστοριά και τον Έβρο!

Αναφορικά με τους αποκαλούμενους «ελίτ αθλητές», αν και η ονοματολογία καθαυτή δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός της διοργάνωσης, οφείλουμε να πούμε δημοσίως ότι η φετινή παρουσία τόσων πολλών καταξιωμένων αθλητών μάς τιμάει ιδιαίτερα αλλά και αυξάνει κατακόρυφα τον πήχη των απαιτήσεων σε όλο το οργανωτικό φάσμα. Δε θ’ αναφέρουμε εδώ συγκεκριμένα ονόματα σπουδαίων αθλητών του φετινού Meteora Trail Run, εξάλλου οι fan του αθλήματος τα γνωρίζουν ήδη απ’ τις προηγηθείσες αναρτήσεις στα social media της διοργάνωσης αλλά και την Λίστα Συμμετοχών του επίσημου site (meteoratrailrun.gr). Θ’ αρκεστούμε απλά να πούμε ότι ακόμη και αν η συμμετοχή τους προδιαθέτει γι’ αυξημένο ανταγωνισμό για μια θέση στο βάθρο, οι ίδιοι oi αθλητές είναι καταρχάς φίλοι μεταξύ τους και ο καθένας αγωνίζεται βάσει του δικού του προπονητικού πλάνου και προγράμματος προετοιμασίας. Συνεπώς, το βάθρο δεν είναι αυτοσκοπός τους ούτε απόδειξη ανωτερότητας. Αποτυπώνει απλώς τη δυναμική κάθε αθλητή σε μια δεδομένη στιγμή, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης διαδρομής.

Και μια τελευταία διευκρίνιση: η προσέλευση μεγάλων αθλητών αποτελεί για τους διοργανωτές μεγάλη πρόκληση, που μπορεί ν’ αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, εάν ο μέσος και/ή αρχάριος δρομέας λάβει το μήνυμα ότι οργανωτικά υπάρχουν αθλητές 2 ταχυτήτων και νιώσει παραμελημένος ή –ακόμη χειρότερα- υποδεέστερος. Κύριο μέλημά μας λοιπόν είναι ο κάθε δρομέας το Μετεωρίτικου Δρόμου να νιώσει VIP και ν’ αποκομίσει μια αίσθηση «υπεραξίας» για τη συμμετοχή του, ώστε να «δεθεί» συναισθηματικά με τη διοργάνωση και να επιστρέψει την επόμενη χρονιά!

 

[Advendure]: H μαγεία αυτού του θαυμαστού γεωλογικού φαινομένου, αυτού του σπουδαίου φυσικού και θρησκευτικού μνημείου που ονομάζεται Μετέωρα είναι συνολικά το θεμελιώδες στοιχείο της διοργάνωσης. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μας δώσετε κάποια highlights από τις διαδρομές των αγώνων, για όλους εκείνους τους αθλητές που θα τρέξουν για πρώτη φορά στην “σκιά” των Μετεώρων.

[Γιώργος Σιούτας]: Πολλά απ’ τα τοπία μέσα στα οποία προσεχώς θα τρέξουν οι δρομείς του Meteora Trail Run έχουν κατά καιρούς «πρωταγωνιστήσει» σε παγκοσμίου βεληνεκούς επαγγελματικές φωτογραφίσεις, αφίσες, ακριβές διαφημιστικές καμπάνιες και κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, οπότε προφανώς δε χρειάζονται περιττές συστάσεις απ’ τη μεριά μας. Οι δρομείς θα τρέξουν όντως «στη σκιά των Μετεώρων», εκκινώντας απ’ την κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας και περνώντας, μέσω του γραφικού Καστρακίου, στο κύριο σύμπλεγμα των μετεωρίτικων βράχων, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν εμβληματικά τοπία, ενώ απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα!

 

[Advendure]:Τεχνικά ποιες οι δυσκολίες της μεγάλης διαδρομής; Διατηρείται η ίδια ή έχουν γίνει κάποιες αλλαγές σε σχέση με το 2019;

[Γιώργος Σιούτας]: Όπως προαναφέραμε, η περίοδος των lockdown υπήρξε - παρόλα τα δεινά της - και μια ευκαιρία εξερεύνησης και πειραματισμών για εμάς που προπονούμαστε στην ευρύτερη περιοχή. Λάβαμε επίσης πολύ σοβαρά υπόψη μας τις αξιολογήσεις και τις επιθυμίες των χιλιάδων αθλητών που έτρεξαν τις διαδρομές των προηγούμενων ετών και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες αλλαγές. Ειδικότερα, για να κάνουμε τη διαδρομή ταχύτερη για τους πιο τεχνικούς αθλητές αλλά συνάμα και προσιτότερη για τους πιο άπειρους και φυσιολάτρεις, αυξήσαμε τη χιλιομετρική απόσταση, μειώνοντας ελαφρά τη θετική υψομετρική διαφορά. Έτσι οι φετινοί δρομείς θα διαπιστώσουν μια αύξηση 3 χιλιομέτρων, με γρήγορες τραβέρσες, αλλά και μια μείωση 100 μέτρων στη θετική υψομετρική, ιδιαίτερα αισθητή στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα, οπότε και κατηφορίζει προς τον Τερματισμό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι παραπάνω αλλαγές θ’ αυξήσουν σημαντικά την απόλαυση των αθλητών, βελτιώνοντας τη συνολική τους εμπειρία.

 

[Advendure]: Τα Μετέωρα προσφέρουν το ιδανικό πεδίο για ορεινό τρέξιμο, αλλά ο τόπος κυριαρχείται από τον πνευματικό αγώνα των σύγχρονων ασκητών των μονών. Αλήθεια, υπάρχει συνεργασία με τη διοργάνωση; Πως διαμορφώνεται αυτό το πλαίσιο;

[Γιώργος Σιούτας]: Επειδή κατά καιρούς ακούγονται πολλά και επειδή το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλάκις αποτελέσει «αγκάθι» και σημείο τριβής και έντασης μεταξύ διαφόρων εμπλεκόμενων πλευρών και προσώπων, θα πρέπει να είμαστε ευθείς και κατηγορηματικοί: ουδέποτε αντιμετωπίσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα ή κατηγορηματική άρνηση στα αιτήματά μας προς την Ιερά Κοινότητα των Μετεώρων. Αντιθέτως, η Μοναστική Αδελφότητα μάς έχει συνδράμει ποικιλοτρόπως, ηθικά και υλικά, όλα αυτά τα χρόνια, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Έχοντας ξεκαθαρίσει το λεπτό αυτό σημείο, θα πρέπει απ’ την άλλη να τονίσουμε ότι και εμείς απ’ την πλευρά μας κινηθήκαμε πάντοτε με γνώμονα την αρχή ότι για τους σύγχρονους ασκητές οι μετεωρίτικες Ιερές Μονές είναι το σπίτι τους και ο χώρος άσκησής τους. Εμείς είμαστε τρόπον τινά «φιλοξενούμενοι» και «επισκέπτες» στο χώρο αυτόν και ως τέτοιοι, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ζητούμε την άδειά τους και τη σύμφωνη γνώμη τους πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια και δραστηριότητα «στην αυλή τους». Με το πνεύμα αυτό, έχουμε την «ευλογία» των μοναχών ν’ «ανοίξουμε διάπλατα» το μοναδικό αυτό τοπίο στις αισθήσεις των αθλητών που επιθυμούν να το γνωρίσουν τρέχοντας. Για την «ευλογία» αυτήν, ευχαριστούμε την Ιερά Κοινότητα και δημοσίως!

 

[Advendure]: Βασικός συντελεστής σε μια διοργάνωση ορεινού τρεξίματος είναι οι χορηγοί, η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οι εθελοντές, στοιχεία στα οποία είχατε βάλει τον πήχη ψηλά από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Πως εξελίσσεται αυτό το κομμάτι φέτος;

[Γιώργος Σιούτας]: Απερίφραστα: απρόσμενα καλά για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε! Μεγάλα και πανελληνίως γνωστά brand names με έδρα τα Τρίκαλα, όπως η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, η εταρεία αναψυκτικών Κλιάφα, τα μπισκότα Βιολάντα, όλες τους ελληνικές εταιρείες παραγωγής με πολλούς εργαζόμενους, μάς χορηγούν με προθυμία τη χορηγία τους, αφενός γιατί εμπιστεύονται και υποστηρίζουν το Μετεωρίτικο Δρόμο, αφετέρου γιατί έτσι καταφέρνουν να προωθήσουν τη φίρμα τους αλλά και τα ποιοτικά τους προϊόντα σε χιλιάδες κόσμου, αυξάνοντας το καταναλωτικό τους κοινό.

Πίσω απ’ τα μεγάλα ονόματα όμως, κρύβεται μια πλειάδα μικρότερων τοπικών χορηγών, καταξιωμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι επίσης αναγνωρίζουν την αξία του Μετεωρίτικου Δρόμου και τη συνεισφορά του στην προβολή της Καλαμπάκας και όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σ’ αυτήν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους βλέπουν αναλυτικά στο site της διοργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, πολύτιμη είναι η αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Μετεώρων, χωρίς την υποστήριξη των οποίων, ο αγώνας δε θα είχε καταφέρει ποτέ ν’ αναπτυχθεί στη σημερινή κλίμακα.

Αφήσαμε για το τέλος το ζωτικότερο ίσως στοιχείο κάθε αθλητικής διοργάνωσης: την τοπική κοινωνία και τους εθελοντές! Άνθρωποι ιδεαλιστές, ρομαντικοί και συνάμα πραγματιστές και προσγειωμένοι, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αντιλαμβάνονται πλήρως την προσφορά της διοργάνωσης στην πόλη της Καλαμπάκας και αρκετοί απ’ αυτούς σπεύδουν να δηλώσουν εθελοντές. Χωρίς την έμπρακτη και αφιλοκερδή συνδρομή τους, ο αγώνας θα παρέμενε «όνειρο θερινής νυκτός» χωρίς καμιά ελπίδα διεξαγωγής.

Τούς ευχαριστούμε λοιπόν όλους από καρδιάς, έναν προς έναν!!

 

[Advendure]: Οι διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος πολλές φορές λαμβάνουν και τη μορφή events αθλητικού τουρισμού με παράλληλες πολιτιστικές, γαστριμαργικές και φυσιολατρικές εκδηλώσεις. Πως τα πάτε σε αυτόν τον τομέα και τι σχέδια υπάρχουν τόσο για τη φετινή διοργάνωση όσο και για το μέλλον;

[Γιώργος Σιούτας]: Η αλήθεια είναι ότι το lifestyle έχει πλέον εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ορεινοί δρόμοι αντοχής δε θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν εξαίρεση. Αυτό που προσέξαμε μιλώντας με πλήθος δρομέων που έχουν κατά καιρούς τρέξει ή σκοπεύουν να τρέξουν στο Μετεωρίτικο Δρόμο, είναι ότι τούς ενδιαφέρει πάρα πολύ ο συνδυασμός της συμμετοχής σε κάποιον απ’ τους αγώνες, από κοινού με την επίσκεψη σε διάφορους τοπικούς προορισμούς και αξιοθέατα. Ξεκινώντας απ’ την Καλαμπάκα, πολλοί αθλητές επισκέπτονται παράλληλα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (aka Μουσείο Μανιταριών), τον Βυζαντινό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην «παλιά πόλη», πλάι απ’ τον οποίο μάλιστα περνάνε και οι 2 αγώνες ενηλίκων. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων και των συνοδών τους, επισκέπτονται φυσικά τα προσβάσιμα μοναστήρια των Μετεώρων, ενώ και το παραδοσιακό χωριό Καστράκι, φυσική πύλη των Μετεώρων στους πρόποδές τους, αποτελεί επίσης πόλο έλξης. Αν και η επικρατούσα αντίληψη για τους δρομείς αντοχής είναι πώς πρόκειται γι’ αθεράπευτους «μακαρονάδες» και χορτοφάγους, οι κακές γλώσσες λένε πως οι ταβέρνες και οι ξακουστές για τα κρεατικά τους ψησταριές του Καστρακίου, «αναστενάζουν» το διήμερο των αγώνων!

Ανεξάρτητα όμως απ’ το ταξιδιωτικό/περιηγητικό κομμάτι του Μετεωρίτικου Δρόμου, βούλησή μας είναι η διασύνδεσή του με ένα πολιτιστικού χαρακτήρα γεγονός, με την ευρύτερη και πιο διασταλτική έννοια του όρου, π.χ. με την πρόσκληση διακεκριμένων αθλητών, φορέων, σωματείων, συγγραφέων ή ανθρώπων του πνεύματος, για διάφορες παρουσιάσεις/ενημερώσεις/δρώμενα. Για εφέτος συγκεκριμένα το αρχικό πλάνο μας περιλάμβανε μια ενημέρωση του κ. Γιάννη Θεοχαρόπουλου σχετικά με την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, «Theofanis Ermis connecting us». Δυστυχώς, δεν ευοδώθηκε τελικά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του κ. Θεοχαρόπουλου, τον οποίο ευχαριστούμε για την καλή του πρόθεση.

 

[Advendure]: Άνοιγμα και συντήρηση μονοπατιών, αλλά και η ετήσια επανάληψη ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος συντελεί στην επισκεψιμότητα από αθλητές και πεζοπόρους εκτός της περιόδου τέλεσης του αγώνα, για να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τις διαδρομές. Το επιβλητικό τοπίο των Μετεώρων συντελεί ακόμα περισσότερο σε κάτι τέτοιο. Το βλέπετε να γίνεται όμως; Είναι κάτι που θα θέλατε να βλέπετε συχνά στο μέλλον, τώρα που ομαλοποιήθηκαν και οι καταστάσεις μετά την πανδημία;

[Γιώργος Σιούτας]: Επειδή και εμείς τα μέλη της ΟΕ, είμαστε πρωτίστως αθλητές και λάτρεις του trail run, του mountain bike, της αναρρίχησης και της πεζοπορίας στην περιοχή μας, βρισκόμαστε διαρκώς, ατομικά ή ομαδικά, στο σύμπλεγμα των Μετεώρων. Απ’ το τέλος της πανδημίας και μετά, παρατηρούμε με μεγάλη έκπληξη την αλματώδη αύξηση των επισκεπτών στα μονοπάτια της περιοχής μας! Σημεία που κάποτε γνώριζαν μόνον οι ντόπιοι και ελάχιστοι «μυημένοι» στις αθλητικές δραστηριότητες, πλέον αποτελούν χώρο μεγάλης επισκεψιμότητας οργανωμένων ομάδων ή μεμονωμένων ταξιδιωτών, οι οποίοι έρχονται «καλά διαβασμένοι» και κατάλληλα εξοπλισμένοι για ν’ απολαύσουν το χόμπι τους στο μοναδικό μας φυσικό περιβάλλον. Αυτό μάς χαροποιεί, εννοείται, εφόσον μιλάμε για συνειδητοποιημένους αθλητές, που σέβονται την ιερότητα και καθαριότητα του χώρου, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

 

[Advendure]: Μετά από έξι διοργανώσεις, το αρχικό όραμα παραμένει; Τι μένει ακόμα να υλοποιηθεί και ποιο το όραμα σας για το μέλλον του Meteora Trail Run;

[Γιώργος Σιούτας]: «Πάντα ρει και ουδέν μένει», έλεγε φιλοσοφώντας ο Ηράκλειτος. Η εξέλιξη και η αλλαγή είναι νομοτελειακές αναγκαιότητες, καθώς ότι δεν προσαρμόζεται στις μεταβολές, καταδικάζεται σε μαρασμό. Αλίμονο αν ισχυριζόμασταν ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια ή/και ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι! Η εμπειρία και τα λάθη – αν έχουμε την οξυδέρκεια και το σθένος να τα παραδεχτούμε και να τ’ αναγνωρίσουμε - μάς βελτιώνουν˙ μάς κάνουν σοφότερους και ενδεχομένως καλύτερους.

Έτσι λοιπόν και εμείς ευελπιστούμε πρώτα και πάνω απ’ όλα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον αρχικό μας σκοπό, όταν συλλάβαμε για πρώτη φορά και υλοποιήσαμε την ιδέα του Μετεωρίτικου Δρόμου, πίσω στο 2014: να καθιερώσουμε μιαν αθλητική διοργάνωση υψηλού επιπέδου, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη νοημοσύνη των αθλητών. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε να εξελισσόμαστε διαρκώς και ν’ ακολουθούμε τις νέες τάσεις του αθλήματος, προσαρμοζόμενοι στο εκάστοτε «πνεύμα των καιρών».

Όραμα μας λοιπόν είναι η αύξηση των αγώνων του Μετεωρίτικου Δρόμου, με την προσθήκη ενός trail marathon και ενός vertical στο προσεχές μέλλον αλλά και ενός ultra trail στο απώτερο μέλλον. Κάτι τέτοιο φυσικά θ’ απαιτούσε τη χρονική επιμήκυνση της διοργάνωσης κατά 2 ημέρες αλλά και τη σημαντική ενίσχυση της οικονομικής υποστήριξης και του δικτύου χορηγών/εθελοντών μας. Σε αντάλλαγμα όμως, θα αναβάθμιζε αισθητά τον Μετεωρίτικο Δρόμο, εισάγοντας τον στο επίπεδο skyrunning και στη λίγκα των λιγοστών premium ελληνικών διοργανώσεων που το έχουν καταφέρει έως τώρα. Ο χρόνος τελικά θα δείξει αν υπήρξαμε αθεράπευτοι υπεραισιόδοξοι ή οραματιστές πρωτοπόροι ...

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ