Ο Νίκος Ζάνας στην Διοικούσα Επιτροπή της ITRA!

By 16 Ιουλ 2019

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το Ελληνικό Ορεινό τρέξιμο αποτελεί η εκλογή του Νίκου Ζάνα στην νεοσύστατη διοικούσα αρχή της ITRA (International Trail Running Association) την λεγόμενη ‘’Steering Committee’’ η οποία αποτελεί στην ουσία το Διοικητικό Συμβούλιο της ITRA για να το καταλάβουμε καλυτέρα ή κάνοντας την απόδοση του όρου στα Ελληνικά, την Συντονιστική/Διοικούσα Επιτροπή αυτής.

Ο Νίκος Ζάνας,  είναι έμπειρος δρομέας βουνού και όπως ίσως γνωρίζετε, εκπρόσωπος των Ελλήνων  στην ITRA από το 2017 στις πρώτες εκλογές που έγιναν τότε. Με την αλλαγή του καταστατικού της ITRAτον Φεβρουάριο του 2019, που έγινε στα πλαίσια της συμφωνίας της (memorandumofunderstanding) με την IAAF,ούτως ώστε η ITRAνα αποτελεί αποκλειστικό Τεχνικό της Σύμβουλο στα θέματα TrailRunningκαι με την ταυτόχρονη απομάκρυνση εκπροσώπων των εθνικών ομοσπονδιών από την ITRA (που υπήρχαν στο αρχικό καταστατικό της) προέκυψε η ανάγκη για την διενέργεια νέων εκλογών των εθνικών εκπροσώπων αλλά και δημιουργία νέας διοικούσας αρχής, δηλαδή νέας SteeringCommittee.

Στις εκλογές του Απριλίου ο Νίκος Ζάνας επανεξελέγη εκπρόσωπος των Ελλήνων Αθλητών με θητεία έως το 2023 (4 έτη 2019-2023). Ο Νίκος εκτός από την καθημερινή του ενασχόληση ως εκπρόσωπος των Ελλήνων αθλητών είναι ενεργό μέλος σε δυο τεχνικές επιτροπές της ΙΤRΑ και έχει συμμετάσχει στις 3 ετήσιες συνελεύσεις της ΙΤRAπου έγιναν στα περιθώρια των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων TrailRunning(2017 Ιταλία, 2018 Ισπανία και 2019 Πορτογαλία).

 

 

Στην ετήσια συνέλευση της ITRA που έγινε στην Πορτογαλία τον προηγούμενο μήνα στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Trail Running (συνδιοργάνωση IAU με ITRA) αποφασίστηκε και η μεθοδολογία των εκλογών για το νέο Steering Committee.

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό της ITRA ή νέα Steering Committee θα αποτελείτε από 17 μέλη, ως εξής:

  • 3 μόνιμα μέλη από τα ιδρυτικά μέλη της ITRA.
  • 8 μέλη από διοργανωτές αγώνων μέλη της ITRA.
  • 4 μέλη από αθλητές μέλη της ITRA, και
  • elite αθλητών (για γυναίκες > 700 PI, για άνδρες > 800 PI) μέλη της ITRA.

Οι εκλογές για τη νέα Steering Committee έγιναν σε 2 γύρους (στον πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο όσοι είχαν >50% σε ψήφους) στο διάστημα 14-26 Ιουνίου 2019. Στις παραπάνω εκλογές μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ITRA (τα μόνιμα μέλη θα εκλέγονται από τα ιδρυτικά μέλη, οι διοργανωτές από τους διοργανωτές και οι αθλητές elite ή μη από τους αθλητές). Κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Νικος Ζανας κατάλαβε το 23% των ψήφων και εξελέγει στο Steering Committee ως ένας από τους 4 αθλητές που εκπροσωπούνται σε αυτό.

Η νέα Steering Committee όπως προέκυψε από τις εκλογές θα έχει και αυτή 4 έτη θητεία και έχει την παρακάτω σύνθεση:

Σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής ITRA (2019-2023):

Μόνιμα μέλη:

  • Jean-Marc Garcia - FRA
  • José Carlos Morais Dos Santos - POR
  • Michel Poletti - FRA


Μέλη εκπρόσωποι διοργανωτών:

  • Alen Paliska - CRO
  • Bob Crowley - USA
  • Cristina Murgia - ITA
  • Enrico Pollini - ITA
  • Fernando Gonzalez Diaz - ESP
  • Janet Ng - HKG
  • Krzysztof Gajdziński – POL 
  • Mário Leal - POR


Μέλη εκπρόσωποι αθλητών:

  • Laurent Leloup - SWE
  • Monica Imana - PER
  • Nikos Zanas - GRE
  • Roman Sopka - SVK


Μέλη "ελιτ" αθλητών:

  • Nathalie Mauclair - FRA
  • Sarah Keyes - USA

Η Steering Committee(ή συντονιστική / διευθύνουσα επιτροπή) ελέγχει και εποπτεύει τις δραστηριότητες της ITRA. Έχει την γενική δυνατότητα να χειρίζεται όλα τα θέματα που η Γενική Συνέλευση ή η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα από το Καταστατικό της ITRA.

Όλα τα μέλη της Steering Committee διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αθλήματος του Trail Running. Ο ρόλος τους είναι να εξασφαλίσουν την καλύτερη εξέλιξη του αθλήματος και να φροντίζουν να εξυπηρετούνται όσο καλυτέρα γίνεται οι δρομείς παγκοσμίως.

H Steering Committee της ITRA συνεδριάζει 3 φορές τον χρόνο και κάθε μέλος της έχει μια ψήφο συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Εκτός των άλλων σύμφωνα με το νέο καταστατικό της ITRA, η Steering Committee αποφασίζει για τα παρακάτω θέματα:

  1. Προσδιορίζει το ποσό των ετήσιων συνδρομών για κάθε κατηγορία μελών.
  2. Θεσπίζει το καταστατικό Ηθικής.
  3. Θεσπίζει τους Κανονισμούς.
  4. Αποφασίζει τις ερμηνείες των Κανονισμών.
  5. Θεσπίζει τους Εσωτερικούς Κανονισμούς.
  6. Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό που υποβάλλεται από τον Ταμία, πριν παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση προς έγκριση.
  7. Συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την επίλυση οποιοδήποτε ιδιαίτερα σημαντικού και επείγοντος θέματος προκύψει.
  8. Εγκρίνει, απορρίπτει ή τροποποιεί στοιχεία του Κανονισμών ή του Κώδικα Ηθικής.
  9. Δημιουργεί οποιαδήποτε μόνιμη ή ad hoc επιτροπή ή υποεπιτροπή θεωρεί αναγκαία ή κατάλληλη για να επιτρέψει στην ITRA να λειτουργήσει σωστά, διορίζοντας και τον Πρόεδρο της κάθε επιτροπή ή υποεπιτροπής.
  10. Οποιαδήποτε άλλη εξουσία που της παρέχεται από νομικό ή θεσμικό οργανισμό.

Προϋπολογισμός ITRA

H Steering Committee είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό της ITRA, και κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της μόνο αυτή μπορεί να επιβλέψει τα έσοδα της ITRA. Η διαχείριση του προϋπολογισμού της ITRA από την Steering Committee θα πρέπει να γίνεται με προσοχή επιτρέποντας εξασφάλιση πόρων για την συνέχιση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων της ΙΤRA, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Την διοργάνωση των παγκοσμίων πρωταθλημάτων.
  2. Την διασφάλιση της συμμέτοχής σε αυτά των αθλητών και των εθνικών ομάδων τους.
  3. Τα διαχειριστικά έξοδα του εκτελεστικού συμβουλίου της (executive board).
  4. Τις δραστηριότητες anti-doping της ITRA.
  5. Τις δραστηριότητες προώθησης του Trail Running παγκοσμίως.

Η Steering Committee μπορεί να ορίσει οποιαδήποτε Χρηματοοικονομική Επιτροπή επιθυμεί στην οποία θα συμμετέχει ο ταμίας της ITRA καθώς επίσης και άλλα μέλη ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε την σημαντικότητα του νέου ρόλου που θα έχει ο Νίκος Ζάνας στην διοικούσα αρχή της ΙΤRΑ - International Trail Running Association, του οργανισμού που καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τα δρώμενα του trail running παγκοσμίως απαριθμώντας 3.200 διοργανωτές (1.330 μέλη), 108.000 αθλητές (9.300 μέλη) σε περισσότερες από 150 χώρες.

Η πρώτη συνεδρίαση του Steering committee θα γίνει αυτή την βδομάδα με τηλεδιάσκεψη. Σε αυτήν την πρώτη συνεδρίαση κάθε μέλος της steering committee θα κάνει μια παρουσίαση του εαυτού του στα υπόλοιπα μέλη παραθέτοντας και το όραμα του και τις αρμοδιότητες που θα ήθελε να έχει. Θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μια καλύτερη γνωριμία των μελών μεταξύ τους και θα αποφασιστεί επίσης η διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου της ITRA (Executive Board) για τις θέσεις του προέδρου, γενικού γραμματέα, ταμία και τεσσάρων αντιπροέδρων. Στο νέο προεδρείο ολα τα μέλη από την Steering Committee μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για όποια θέση επιθυμούν. Στην επόμενη συνεδρίαση  που θα λάβει χώρ την την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για το προεδρείο της ITRΑ και η ψηφοφορία αυτού.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Links:

https://itra.run/?id=283

https://itra.run/page/283/Organization.html

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ