Tailwind – ενεργειακά συμπληρώματα για πολλές ώρες στα μονοπάτια!

Νομίζω είναι άσκοπο να σημειώσουμε την σημαντικότητα της σωστής τροφοδοσίας και ενυδάτωσης, τόσο στους αγώνες όσο βέβαια και στις προπονήσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποιος από εμάς που δεν έχει βρει «τοίχο» ή δεν έχει αφυδατωθεί στα τόσα χρόνια ενασχόλησής μας με το τρέξιμο. Παθήματα που πρέπει να γίνονται μαθήματα. Το κεφάλαιο της διατροφής και ενυδάτωσης είναι από μόνο του μια επιστήμη ολόκληρη και δεν χωράει ανάλυση σε ένα μόνο άρθρο. Επίσης είναι γεγονός ότι παρόλο που υπάρχουν κάποιοι κοινοί και ευρέως αποδεκτοί κανόνες, εντούτοις το τι είναι αυτό που ταιριάζει και δουλεύει στον καθένα, είναι απολύτως προσωπικό. Και είναι κάτι που πρέπει να έχει δουλευτεί στην προπόνηση. Αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης είναι οι ενεργειακές «σκόνες» της Tailwind, μιας εταιρείας η οποία εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα απόλυτα. Τις δοκιμάσαμε και οφείλουμε να πούμε ότι μας έκαναν να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα σχετικά με την διατροφή / ενυδάτωση σε πολύωρους αγώνες.

Προσωπικά μιλώντας, για πολλά χρόνια στηριζόμουν αποκλειστικά σε πιο στέρεες μορφές τροφής, ειδικά σε πολύωρους αγώνες. Άλλοτε λειτουργούσε και άλλοτε όχι τόσο. Παρόλα αυτά δεν έπαιρνα την απόφαση να το «γυρίσω» στις ενεργειακές σκόνες και τους διαλυτούς ηλεκτρολύτες. Τελευταία αυτό άλλαξε. Η Tailwind ήταν μία από τις αφορμές για αυτό. Επιτέλους βρήκα κάτι που εκτός από το ότι με γέμιζε ενέργεια χωρίς «κενά» στη διάρκεια της προπόνησης, με έκανε να πίνω περισσότερα υγρά. Το σκέτο νερό με τα χαπάκια ηλεκτρολυτών είναι πλέον παρελθόν. Πάντα μιλώντας προσωπικά αφού ότι διαβάσετε μπορεί σε εσάς να μην δουλέψει καθόλου. Είπαμε, το κάθε στομάχι και ο κάθε οργανισμός είναι τελείως διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο με τις σκόνες της Tailwind είναι ένα: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις κάποια γεύση που να σου κάνει. Οι επιλογές είναι πολλές, οι περισσότερες για το δικό μου γούστο πολύ καλές και κάτι το οποίο με βοήθησε να γυρίσω και να εμπιστευθώ ξανά αυτού του είδους την διατροφική βοήθεια. Δεν είναι πολύ έντονες, οι περισσότερες τουλάχιστον. Δεν γλυκίζουν, έχουν μια πιο ουδέτερη γεύση και θα σε κάνουν να μην σταματάς να πίνεις. Είναι εντυπωσιακό πλέον πόσο περισσότερα υγρά καταναλώνω, ένα πρόβλημα που το είχα χρόνια τώρα επιτέλους λύθηκε.

Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Endurance Fuel & Endurance Fuel με καφεΐνη

Recovery

Δεν θα πω ψέματα. Ποτέ δεν ήμουν φίλος με τα “Recovery” προϊόντα, παρότι από επιστημονικής απόψεως μπορεί να είναι και πιο σημαντικά. Γιατί μια προπόνηση ξεκινάει το επόμενο λεπτό από την προηγούμενη. Και η σωστή αποκατάσταση (διατροφική και σωματική) είναι κάτι που πολλοί από εμάς δεν το εφαρμόζουν και είναι κάτι που μπορεί να κάνει την διαφορά. Και με τα Tailwind δεν άλλαξε αυτό παρότι η σοκολάτα που δοκίμασα μου άρεσε πολύ.

 

 

Για τα Endurance Fuel όμως (με ή χωρίς καφεΐνη), μόνο τα καλύτερα έχω να πω! Ένα μικρό παράπονο μόνο για την συσκευασία τους στην οποία αναγράφεται ότι το φακελάκι πρέπει να διαλυθεί σε νερό από 590 – 710 ml. Όλα μου τα παγούρια και φλασκιά είναι 500άρια. Άρα εδώ όταν το πρωτοείδα, είχα ένα θέμα. Την πρώτη φορά είπα να το δοκιμάσω αραιωμένο αρκετά, να αδειάσω το μισό φακελάκι σε 500ml και το υπόλοιπο για την συνέχεια. Ήταν αρκετά αραιωμένο, δεν μου άρεσε. Και δεν μπορώ να σκεφθώ ειδικά μετά από πολλές ώρες αγώνα να κάθεσαι και να υπολογίζεις με τη μεζούρα τη σωστή δόση. Την επόμενη φορά λοιπόν έριξα όλο το φακελάκι σε 500ml νερό. Κανένα πρόβλημα! Ούτε η γεύση ήταν έντονη αφού όπως ανέφερα πριν οι περισσότερες γεύσεις είναι αρκετά ουδέτερες αλλά το σημαντικότερο, δεν είχα καμία ενόχληση στο στομάχι αφού θεωρητικά είχε βγει ελαφρώς υπερτονικό. Άρα αδειάστε ένα ολόκληρο φακελάκι σε 500ml άφοβα! 

Το Tailwind Endurance Fuel χρησιμοποιεί δεξτρόζη και σακχαρόζη, ταιριάζοντας με αυτό που το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να απορροφά, έτσι ώστε να εισέρχεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος γρήγορα χωρίς να προκαλεί το πεπτικό σύστημα ή να προκαλεί προβλήματα στο στομάχι. Τουλάχιστον στο δικό μου!

Όσον αφορά τις γεύσεις; Από όλα έχει το μαγαζί:

  • Mandarin
  • Lemon
  • Berry
  • Naked
  • Matcha (με καφεΐνη)
  • Raspberry (με καφεΐνη)
  • Tropical (με καφεΐνη)
  • Cola (με καφεΐνη)

Δοκίμασα τις Berry, Rapsberry, Cola, Mandarin, Tropical, Cola, Lemon, Matcha.Σχεδόν όλα δηλαδή! Να πω την αλήθεια, ένα μου κίνησε την περιέργεια. Το Matcha. Δεν είχα ιδέα τι ήταν. Το δοκίμασα και ξετρελάθηκα. Γυρνώντας από την προπόνηση έπρεπε να βρω τι ήταν. Το τσάι Matcha έχει γίνει πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια στους λάτρεις του τσαγιού λόγω των ιδιοτήτων του και της ξεχωριστής γεύσης του. Η ιστορία του matcha ξεκινά στην αρχαία Κίνα, όπου η καλλιέργεια τσαγιού ξεκίνησε πριν από 2.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ (618-907 μ.Χ.) οι Κινέζοι άρχισαν για πρώτη φορά να αλέθουν τα φύλλα τσαγιού σε λεπτή σκόνη, φτιάχνοντας αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως matcha. Αυτό το τσάι σε σκόνη έγινε το αγαπημένο των βουδιστών μοναχών λόγω της ικανότητάς του να προάγει τη συγκέντρωση και τη διαύγεια κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Εντάξει, ξέφυγα λίγο. Μπορεί στο 1ο Mythical πριν χρόνια να είδα έναν Βούδα μέσα στον Ενιπέα, απέχω όμως πολύ από το με χαρακτηρίσουν η συγκέντρωση και η διαύγεια παρότι το Matcha μου άρεσε πολύ!!!

Άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. Τα Tailwind διαλύονται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα ενώ δεν αφήνουν και έντονη οσμή στο παγούρι ή το φλασκί μετά την κατανάλωσή τους. Και εδώ η Tailwind έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.

Μία σκόνη που σέβεται τον εαυτό της όμως, δεν παρέχει μόνο ενέργεια αλλά και ηλεκτρολύτες. Η φόρμουλα της Tailwind περιέχει νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, για να επιταχύνει την απορρόφηση του «καυσίμου» και να αντικαταστήσει τον πολύτιμο ιδρώτα σας. Εδώ βέβαια υπεισέρχεται ακόμα περισσότερο ο προσωπικός ρυθμός εφίδρωσης ανάλογα την ένταση, τη θερμοκρασία και τη διάρκεια. Οπότε είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πειραματιστείτε πάρα, μα πάρα πολύ. Η απώλεια νατρίου για κάθε λίτρο ιδρώτα που χάνεται ξεκινάει από τα 200 mg, αλλά κατά μέσο όρο σε έντονη άσκηση μπορεί να κυμανθεί και στα 1.000 mg ή και ακόμα παραπάνω σε πιο έντονη άσκηση. Τα Endurance Fuel της Tailwind παρέχουν σε κάθε φακελάκι 630mg νατρίου (συν τους υπόλοιπους ηλεκτρολύτες βέβαια) οπότε ανάλογα τον ρυθμό εφίδρωσης και της απώλειας νατρίου από τον οργανισμό σας, μπορείτε να κάνετε τους αντίστοιχους υπολογισμούς. Μια ιδέα θα ήταν σε μεγάλους αγώνες και προπονήσεις, δύο παγούρια ή φλασκιά, στο ένα Tailwind, στο άλλο σκέτος ηλεκτρολύτης.

Είχαμε στη διάθεσή μας τα φακελάκια μίας χρήσης αλλά όλες οι γεύσεις έρχονται και σε μεγαλύτερες συσκευασίες των 30 servings και των 50 servings, ενώ υπάρχουν πακέτα με 12 φακελάκια μίας γεύσης ή διάφορα “bundles” με μίξη ενεργειακών και recovery.

Νομίζουμε ότι για αρχή, καλύτερα να ξεκινήσετε με το Mix πακέτο και αν κολλήσετε με κάποια συγκεκριμένη γεύση, την επόμενη φορά στοχεύετε σε αυτήν.

Μπορείτε να βρείτε τα πάντα εδώ και εδώ.

Καλές, ασφαλείς και χορτάτες προπονήσεις να έχουμε!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ