NITECORE HC65 UHE - Φακός κεφαλής με εντυπωσιακή διάρκεια και ποιότητα!

Τη NITECORE στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε μέσα από το ADVENDURE. Μία άγνωστη τότε σε εμάς μάρκα, ήρθε να αναταράξει τα νερά των φακών κεφαλής στον χώρο του βουνού και του outdoor γενικότερα. Από τη πρώτη μέρα που δοκιμάσαμε τον πρώτο φακό που είχαμε στη διάθεσή μας, δεν σταματούσε να μας εντυπωσιάζει, τόσο για την ποιότητά της όσο και για τη σχέση ποιότητας / τιμής τους. Έχουμε τρέξει και περπατήσει άπειρες ώρες με NITECORE, πιστοποιώντας όλα τα παραπάνω. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και ο καινούριος φακός HC65 UHE με ονομαστικές τιμές που ... ζαλίζουν! Ένας φακός που θα σας συνοδεύσει στα μεγάλα ultra του καλοκαιριού και του φθινοπώρου!

Το UHE, συντομογραφία των λέξεων Ultra High Efficiency, αντιπροσωπεύει την πρωτοποριακή εξέλιξη της NiteLab σε LED που διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή απόδοση, ειδικά σχεδιασμένα για εξοπλισμό υψηλών επιδόσεων, όπως οι προβολείς. Εξασφαλίζει αυξημένη απόδοση ανά Watt, προσφέροντας μια πιο φωτεινή, ενεργειακά αποδοτική και μακράς διάρκειας εμπειρία. Αποτέλεσμα της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης της NITECORE στον τομέα των LED λαμπτήρων αφού καταφέρνει να έχει 21% καλύτερη απόδοση σε Lumens / Watt.

 

 

Υπεύθυνα για τον κύριο φωτισμό του φακού είναι 8 LED πυρήνων UHE και τα κάτοπτρα 8 πυρήνων UHE με σχεδιασμό Matrix, χάρις στα οποία ο φακός αποδίδει μια τρομερή δέσμη φωτός 2000 lumen που μπορεί να φτάσει τα 222 μέτρα, ικανοποιώντας και τους πλέον απαιτητικούς. Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν διαθέτει κάποιο ξεχωριστό LED (όπως συναντάμε σε άλλους φακούς) για στοχευμένο φως μεγάλης απόστασης. Φτάνοντας όμως στα 200 μέτρα δεν θα το χρειαστείτε!

 

 

Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο στο τεχνολογικό κομμάτι του φακού, παρότι οι άνθρωποι πραγματικά το έχουν πάει ... στο φεγγάρι. Θα επικεντρωθούμε στη χρήση του.

Εν αρχη ην η διάρκεια

Η αλήθεια είναι ότι οι ονομαστικές τιμές που δίνει η εταιρία ... ζαλίζουν. Διαβάζεις για 2000 lumens μέγιστη φωτεινότητα ή 31 ώρες μέγιστη διάρκεια. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση πάντα. Όλες οι εταιρείες, και το ίδιο πράττει και η Nitecore, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να κάνουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό. Εδώ τα μεν 2000 lumens αναφέρονται στο “turbo mode”. Διαβάζοντας για «turbo mode” κάποιος θα πει ότι είναι σχεδιασμένο να κρατάει για κάποια δευτερόλεπτα. Κι όμως! “Turbo mode” στα 2000 lumens για ... 2 ώρες δεν είναι κάτι που συναντάς συχνά... Βέβαια πάντα όταν διαβάζετε στα επίσημα χαρακτηριστικά κάποιες τιμές, αυτές αναφέρονται σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες έγιναν οι δοκιμές. Στις πραγματικές συνθήκες ενός βουνού, αυτά αλλάζουν και γενικά ισχύει ένας κανόνας του 20% - 30% λιγότερη διάρκεια από την προαναφερόμενη. Για σταθείτε όμως. 2000 lumens τι να τα κάνεις για κάτι παραπάνω από μία έκτακτη συνθήκη. Αχρείαστη “σπατάλη” για οτιδήποτε άλλο!

Τα υπόλοιπα modes είναι που έχουν το ενδιαφέρον. Δείτε παρακάτω στο πινακάκι τι ισχύει για τον HC65.

 

 

31 ώρες στα 100 lumens! Κάποιος φίλος ειρωνικά σχολίασε σε post μας ότι με αυτά τα lumens δεν δένεις ούτε τα κορδόνια σου. Ε λοιπόν, και τα κορδόνια σου δένεις, και μια χαρά περπατάς σε ανηφορικό μονοπάτι σε έναν αγώνα ultra με 100 lumens. Σε κατηφόρες με μεγαλύτερη ταχύτητα σίγουρα θες κάτι παραπάνω. Θα παίξετε περισσότερο με τα 400 lumens. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, σε πραγματικές συνθήκες δεν θα χρειαστείτε άλλον φακό, ούτε κάποια φόρτιση αφού θα σας βγάλει σίγουρα 12 ώρες με ικανοποιητικότατο φως. Παίζοντας με τα 2 πρώτα modes μπορεί και να σας βγάλει για 2 καλοκαιρινές νύχτες! Εδώ να παρατηρήσω ότι θα ήταν πιο χρήσιμο ένα mode στα 200 lumens για περίπου 20-22 ώρες διάρκεια.

 

 

Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 4.000mAh η οποία βρίσκεται στη καρδιά του φακού. Για πλήρη φόρτιση θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες χρησιμοποιώντας καλώδιο Type-C.

 

 

Φως

Και εγένετο Φως! Γιατί καλή και χρυσή η διάρκεια αλλά επίσης σημαντικό (αν όχι πιο σημαντικό), είναι η ποιότητα του φωτός ενός φακού κεφαλής. Μπορεί οι περισσότεροι όταν αναζητούν έναν φακό κεφαλής να επικεντρώνονται στην διάρκεια της μπαταρίας και στην ένταση του αποδιδόμενου φωτός (ήτοι lumens), λίγοι όμως ασχολούνται με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό: την ποιότητα της δέσμης του φακού! Ο φακός κεφαλής μόλις η νύχτα απλώσει το πέπλο της γίνεται αυτόματα το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού που έχουμε πάνω μας! Το φως του φακού κεφαλής θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι και 12 ώρες στο βουνό άρα το φως που εκπέμπει δεν θα πρέπει να είναι κουραστικό παρέχοντας φως σε όσο το δυνατόν ευρύτερο πεδίο αλλά και δέσμη που θα φωτίσει μακριά αν χρειαστεί. Ένας φακός με τα διπλάσια lumens μπορεί να αποδώσει λιγότερο ή «ασχημότερο» φως από έναν φακό με τα μισά lumens αλλά πιο αποτελεσματική χρήση των ανακλαστήρων που διαχέουν το φως (optics).

 

 

Και εδώ λοιπόν έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Τα 8 LED αποδίδουν θαυμάσιο φως με εντυπωσιακή διάχυση χωρίς να δημιουργεί το πολύ κουραστικό "tunnelling effect" που έχουμε δει σε άλλους φακούς με ένα μόνο LED. Η επιφάνεια εκπομπής φωτισμού 42 χιλιοστών αυξάνει την επιφάνεια φωτισμού αφού η γωνία που  καλύπτει ο κύριος φωτισμός του HC65 UHE υπερβαίνει τις 100° μοίρες ενιαίου φωτισμού.

 

 

Εκτός από τα 8 κύρια LED, διαθέτει και 2 βοηθητικά LED για τις παρακάτω λειτουργίες:

Λευκό Led υψηλού CRI (CRI≥90)
Αναπαράγει μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του χρώματος, Ιδανικό για φωτισμό από κοντά. Επιλογή δύο επιπέδων φωτισμού: α) Χαμηλός φωτισμός 40 Lumens β) Πολύ χαμηλός φωτισμός 8 Lumens

Κόκκινο Led. Διατηρεί αποτελεσματικά τη νυχτερινή όραση, ιδανικό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και προειδοποιήσεις ασφαλείας. Τρία επίπεδα φωτισμού : α) Χαμηλός φωτισμός 5 Lumens, β) Υψηλός φωτισμός  15 Lumens, γ) Αργό αναβόσβημα 15 Lumens.

 

Ποιότητα κατασκευής

Τούμπανο! Πλήρως κατασκευασμένο από αλουμίνιο με φινίρισμα σκληρής ανοδίωσης στρατιωτικών προδιαγραφών Hardcode Anodizing (Type III). Διαθέτει αξιολόγηση IP68, εσωτερική στεγανοποίηση (που επιτρέπει την αδιάβροχη φόρτιση), προστατευτικό κάλυμμα για τα χτυπήματα και αντοχή σε πτώση έως και από 2 μέτρα ύψος. Είναι σχεδιασμένος για χρήση σε εξωτερικούς χώρους με αντοχή στη σκόνη, το νερό και τις πτώσεις. Είναι κάτι που καταλαβαίνεις μόλις τον πιάσεις στα χέρια σου!

Άλλωστε οι 60 (ναι, ολογράφως, ΕΞΗΝΤΑ) μήνες εγγύησης, μιλουν από μόνοι τους!

 

 

Όλα αυτά βέβαια έρχονται με κάποιο “κόστος”. Αναφερόμαστε στο βάρος του που φτάνει τα 152 γραμμάρια. Σίγουρα δεν τον λες ελαφρύ και είναι κάτι που το καταλαβαίνεις στο γρήγορο τρέξιμο. Εδώ θα βοηθήσει όμως ο ιμάντας του που είναι πολύ φαρδύς (32mm), αεριζόμενος και διαθέτει εσωτερικά μια ταινία από αντιολισθητική σιλικόνη. Σίγουρα δεν θα λέγαμε ότι είναι φακός που θα αγοράσετε για 1-2 ώρες καθημερινό τρέξιμο. Υπάρχουν άλλοι για αυτή τη δουλειά. Ο NITECORE HC65 προορίζεται για σοβαρότερη χρήση.

 

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Διαθέτει 4 μικρές μπλε ενδεικτικές λυχνίες ισχύος στο πλαϊνό του μέρος για να υποδεικνύει την υπολειπόμενη ισχύ της μπαταρίας.

 

Διαθέτει λειτουργία κλειδώματος για αποφυγή .. ατυχημάτων

Έρχεται με μία πολύ ποιοτική σκληρή θήκη μεταφοράς ταξιδίου για να είστε οργανωμένοι.

 

 

Χαρακτηριστικά 

  • Τιμή:104,90€
  • Μέγιστη απόδοση 2.000 lumens
  • Χρησιμοποιεί LED UHE εξαιρετικά υψηλής απόδοσης
  • Εξοπλισμένο με κύριο λευκό φως (Θερμοκρασία χρώματος: 6.000K), ένα υψηλού CRI βοηθητικό λευκό φως (CRI≥90, Θερμοκρασία χρώματος: 4.500K) και ένα βοηθητικό κόκκινο φως
  • Χρησιμοποιεί ένα σύστημα κατόπτρων Matrix με διάφορες όψεις για την ανάκλαση ενός ομοιόμορφου και απαλού φωτισμού.
  • Περιλαμβάνει μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής χωρητικότητας 4.000mAh 18650
  • Το εξαιρετικά αποδοτικό κύκλωμα σταθερού ρεύματος παρέχει σταθερό φωτισμό
  • Ενσωματωμένο έξυπνο κύκλωμα φόρτισης μπαταρίας Li-ion με θύρα φόρτισης USB-C (5V⎓2A)
  • Η σχεδίαση με δύο κουμπιά με διαφορετικό σχήμα και αφή, προσφέρει εύκολη λειτουργία με το ένα χέρι
  • Προσφέρει 6 επίπεδα φωτεινότητας, 3 ειδικές λειτουργίες και 2 επιλογές φωτεινότητας για το κόκκινο φως
  • Σχεδιασμένο με 4 ενδεικτικές λυχνίες ισχύος για να υποδεικνύει την υπολειπόμενη ισχύ της μπαταρίας
  • Κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου αεροναυπηγικής ποιότητας με φινίρισμα σκληρής ανοδίωσης στρατιωτικών προδιαγραφών HA III
  • Ενσωματωμένη μονάδα προηγμένης ρύθμισης θερμοκρασίας (ATR) (Αριθμός διπλώματος ευρεσιτεχνίας ZL6)
  • Περιλαμβάνει αφαιρούμενη βάση στήριξης
  • Ανθεκτικός σε κρούση έως και από 2 μέτρα ύψος
  • Αδιάβροχος σύμφωνα με το πρότυπο IP68 (2 μέτρα υποβρύχιος)

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προιόντων NITECORE στην Ελλάδα είναι η VASILIKOS Import-Trade. Τα προϊόντα NITECORE διατίθενται σε σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και on-line στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ