Salomon Ultra Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις!

Από 12 Ιουλ 2019

To Salomon Ultra Pro είναι ένα παπούτσι που είναι φτιαγμένο για μεγάλες αποστάσεις και πολλές προπονητικές και αγωνιστικές ώρες στα μονοπάτια, βασίζεται στην πλατφόρμα της σειράς S/LAB Ultra, αλλά απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό και έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις. Δίνει έμφαση στην προστασία, την αντικραδασμικότητα και την ευστάθεια και όλα αυτά με αρκετά χαμηλό βάρος για την κατηγορία του.

 

 

Εξωτερικό μέρος

 

Το Ultra Pro ήρθε στα χέρια μας σε μολυβί χρώμα και η πρώτη εντύπωση ήταν ότι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παπούτσι σαν εξωτερική εμφάνιση. Είναι κατασκευασμένο από υδροφοβικό πολύ λεπτό δικτυωτό υλικό (3D stretch mesh), το οποίο ενισχύεται από λεπτό πλαστικό επίσης διάτρητο, το οποίο αγκαλιάζει και υποστηρίζει το πόδι, με βάση την τεχνολογία Sensifit της Salomon, όπως και οι περισσότερες σειρές της εταιρείας. Στο μπροστά τμήμα το πλαστικό είναι πολύ ενισχυμένο και με βάση και το ότι η εξωτερική σόλα ανεβαίνει ψηλά μπροστά, η προστασία που προσφέρει από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι κορυφαίου επιπέδου. Ο χώρος μπροστά στα δάκτυλα είναι ικανοποιητικός και δεν θα προβληματίσει σε μεγάλους αγώνες.

 

 

Η βασική καινοτομία του εξωτερικού τμήματος του Ultra Pro είναι τα δύο “φτερά”, που έρχονται από την βάση του παπουτσιού και καταλήγουν σε κορδόνια, τα οποία προσδίδουν πολύ καλή πλάγια στήριξη όπως διαπιστώσαμε, ιδιαίτερα σε πλαγιαστά και κακοτράχαλα μονοπάτια. Η πινελιά που κάνει τη διαφορά με τα αντίστοιχα των S/LAB είναι ότι στα Ultra Pro το εσωτερικό είναι πολύ λεπτό δικτυωτό υλικό, με συνέπεια να υπάρχει σημαντικό κέρδος στο βάρος του παπουτσιού αλλά κυρίως απομάκρυνση της υγρασίας ή του νερού που έχει  μπει στο παπούτσι και άψογη διαπνοή. Το μόνο μειονέκτημα ότι ίσως σε τρέξιμο σε βαθιά λάσπη να κρατήσουν λίγη λάσπη εσωτερικά, αλλά γενικά δίνουν εξαιρετική σταθερότητα και διαπνοή και αυτό είναι το βασικό.

 

 

Η γλώσσα είναι λεπτή, υποστηρίζει της τεχνολογία Endofit της Salomon και αγκαλιάζει σαν γάντι το πόδι, ενώ ανεβαίνει σχετικά ψηλά, άρα εμποδίζει την είσοδο σκόνης και χώματος και στεγνώνει γρήγορα. Φυσικά το σύστημα κορδονιών (ανθρακονήματα) είναι το απόλυτα πετυχημένο Quicklace® της Salomon,  με την θήκη για το κλιπ και το μέρος των κορδονιών που περισσεύουν στο επάνω μέρος, σε απόλυτα λειτουργική θέση. Μόλις τα δέσετε και τα ασφαλίσετε μέσα στην θήκη, τα ξεχνάτε για πολλές ώρες. Δυο κορδόνια πιάνουν στο επάνω μέρος των πλάγιων “φτερών”. Παρατήρησα επίσης ότι το πάχος της γλώσσας στα σημεία επαφής με τα κορδόνια είναι τέτοιο που δεν θα προβληματίσει με ενοχλήσεις ακόμη και μετά από πολλές ώρες τρεξίματος, αν βέβαια δεν τα σφίξουμε υπερβολικά.

 

 

Το κολάρο γύρω από τον αστράγαλο είναι τόσο μαλακό και παχύ όσο χρειάζεται, ενώ το ύψος του παπουτσιού στο πίσω μέρος είναι σχετικά χαμηλότερο από άλλα μοντέλα αλλά στιβαρό και όσο σκληρό χρειάζεται για να κρατήσει το πόδι σταθερό σε πλάγιες κλίσεις και τεχνικά μονοπάτια. Γενικά θα λέγαμε ότι στο Ultra Pro η Salomon έχει καταφέρει να δώσει πολύ αξιόπιστη ευστάθεια, άνεση και προστασία, κατεβάζοντας σημαντικά το βάρος του παπουτσιού και παρέχοντας και πολύ καλή διαπνοή και στράγγισμα σε ποταμίσια περάσματα.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

 

Η ενδιάμεση σόλα είναι κατασκευασμένη από διπλής πυκνότητας αφρό EVA, αλλά η λεπτομέρεια που προσδίδει την εξαιρετική αντικραδασμική προστασία και την επιστροφή ενέργειας που παρέχει το Ultra Pro είναι μια λεπτή φέτα από Πολυουρεθάνη (TPU) που διατρέχει τα εμπρός ¾ του παπουτσιού μέχρι την αρχή της φτέρνας, την οποία η Salomon ονομάζει Energy Save. Η αίσθηση που σου αφήνει αυτή η κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας είναι αυτό που λέμε “τόσο όσο” χρειάζεται. Ούτε βυθίζεσαι μέσα στο παπούτσι σε κάθε πάτημα, ούτε είναι πολύ σκληρό. Συνυπολογίζοντας το χαμηλό drop των 6mm (19μμ στα δάκτυλα – 27mm στη φτέρνα), τα 300gr βάρους (9US) και το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένο για αθλητές με ουδέτερο πάτημα με το μέσο του πέλματος, το Ultra Pro είναι ιδανικός συνδυασμός γρήγορου και ελαφριού παπουτσιού για ultra-trail αποστάσεις. Απουσιάζει το rock-plate, ίσως επειδή η Salomon ήθελε να μειώσει αισθητά το βάρος και επειδή το energy save ένθεμα παρέχει μια αξιόπιστη προστασία στο πέλμα, όχι βέβαια στα επίπεδα των μοντέλων που ενσωματώνουν rock-plate.

 

 

Εξωτερική σόλα

 

To μείγμα καουτσούκ που χρησιμοποιεί η εξωτερική σόλα είναι το περίφημο Premium Wet Traction Contagrip, το οποίο παρέχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πρόσφυσης σε βρεγμένα βράχια, πέτρες, ρίζες και γενικά κάθε είδους μονοπατιού. Τα επιθέματα (lugs) είναι χαμηλά, ύψους 5mm, σχήματος τραπεζίου και είναι τοποθετημένα σε διάφορες κατευθύνσεις. Μόνο σε μια μικρή επιφάνεια στο κέντρο απουσιάζουν, όπου φαίνεται το Energy Save τμήμα της ενδιάμεσης σόλας. Η πρόσφυση που προσδίδουν είναι εξαιρετική, εκτός από πολύ λασπωμένα μονοπάτια που όπως είναι φυσικό λόγω ύψους υστερούν από πιο επιθετικά μοντέλα. Από τη άλλη, δίνουν πιο άνετο τρέξιμο σε άσφαλτο και χωματόδρομους, κάτι που συναντάμε συχνά σε μεγάλα ultra-trail. Τέλος, η φθορά τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη μετά από πολλά χιλιόμετρα χρήσης.

 

 

Το Salomon Ultra Pro είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις. Θα λέγαμε ότι είναι ιδανικό για αγώνες όπως το Metsovo Ultra Ursa Trail 100K, το Salomon Cappadocia Ultra-Trail καθώς και τα μεγάλα ultra της Ροδόπης. Χαμηλό βάρος, ταχύτητα, εξαιρετική ευστάθεια, προστασία και αντικραδασμικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, ενώ έχει και πολύ καλή διαπνοή και στέγνωμα. Αποτελεί ένα πολυεργαλείο για πολύωρα τρεξίματα σε κάθε είδους μονοπάτι.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Εξωτερικό Τμήμα: 3D Stretch Mesh, πλάγια φτερά στήριξης, Sensifit™, Endofit

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA διπλής πυκνότητας, Energy Save ένθεμα

Εξωτερική σόλα: Premium Wet Traction Contagrip, 5mm επιθέματα

Drop:  6mm, (19 mm – 27 mm)

Βάρος:  300gr (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: :Quicklace®

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 130€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Salomon  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Salomon Ultra Pro σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!