Running: Ο Richard Donovan τρέχει μαραθώνιο στο ...Βόρειο Πόλο

By 08 Σεπ 2002

Ο πρώτος στην ιστορία Μαραθώνιος στο Βόρειο Πόλο, έγινε στις 5 Απριλίου 2002. Οργανώθηκε από την Global Expeditions, και έγινε νωρίτερα (αντί για τις 24 Απριλίου) για χάρη του ενός και μοναδικού αθλητή που πήρε μέρος σ αυτόν. Ο Donovan έτρεξε ακριβώς στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, με ανάλογες για την περιοχή θερμοκρασίες και ανέμους που έφταναν τα 60 χλμ την ώρα. Ο Richard Donovan έτρεξε μια κυκλική διαδρομή που ξεκινούσε ακριβώς από τον Βόρειο Πόλο. Κάλυψε στην αρχή μόνο τα πρώτα 29 χιλιόμετρα, αντί για τα 42 που έχει ένας μαραθώνιος. Χρειάστηκε 2 ώρες και 28 λεπτά και μετά διέκοψε την προσπάθειά του, εξαιτίας των ανέμων που δυνάμωναν συνεχώς. Η μισή κούρσα του έγινε κάτω από εντάσεις ανέμου 60 χιλιομέτρων την ώρα.

Ένα ελικόπτερο πήρε τον Donovan που άρχισε να βρίσκεται σε δεινή θέση και τον μετέφερε μέσα σε φριχτές συνθήκες χιονοθύελλας σε μικρή απόσταση, όπου ολοκλήρωσε και τα υπόλοιπα 13 χιλιόμετρα, προκειμένου να συμπληρωθεί ένας μαραθώνιος, σε χρόνο 1 ώρα και 20 λεπτά. Έτσι, αν και με λίγο ανορθόδοξο τρόπο, ο Donovan έκανε επίδοση 3 ώρες και 48 λεπτά, μια εξαιρετική επίδοση αν σκεφτούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έτρεξε.

Ο Richard Donovan είναι ένας 35χρονος Ιρλανδός, είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει τρέξει μαραθώνιο και στους δύο Πόλους, Βόρειο και Νότιο. Μόλις τον προηγούμενο Ιανουάριο κέρδισε τον πρώτο μαραθώνιο που διοργανώθηκε ποτέ, στον Νότιο Πόλο (το AdventureZone.gr αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο αγώνα, με όχι κολακευτικά σχόλια είναι η αλήθεια).

Στην προσπάθειά του στο Βόρειο Πόλο, ο Donovan έπρεπε να προσέχει τα βήματά του καθώς έτρεχε, γιατί δύο με τρία μέτρα πάγου που μεσολαβούσε κάτω απ τα πόδια του, υπήρχαν τα 3.500 μέτρα βάθος του Αρκτικού ωκεανού. Τρέχοντας δεμένος με σχοινί, έχοντας σφυρίχτρα και φορώντας σωσίβια συσκευή, ήταν πολύ προσεκτικός για να αποφύγει κρυμμένες ρωγμές του πάγου, που θα μπορούσαν να τον κάνουν να πέσει μέσα στα παγωμένα νερά. Η εμπειρία του από το Νότιο Πόλο τον βοήθησε πολύ στην τελευταία του προσπάθεια, καθώς αυτή τη φορά άφησε στην άκρη τα χιονοπέδιλα που τον καθυστερούσαν μέχρι τότε κι αυτό φάνηκε και στον κατά πολύ βελτιωμένο χρόνο που πέτυχε.

Η επιτυχία του Donovan στο Μαραθώνιο του Νότιου Πόλου στις 22 Ιανουαρίου, ήρθε σε πείσμα μιας σειράς ατυχών συγκυριών για τον Ιρλανδό δρομέα. Μόλις μια εβδομάδα πριν τον αγώνα, είχε έναν τραυματισμό στο δεξί του γόνατο, που τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει χιονοπέδιλα για να υποστηρίξει τη σταθερότητα στο βήμα και να αποφύγει επιδείνωση της κατάστασης του. Οι γιατροί του έδιναν λίγες πιθανότητες, ακόμα και για να τερματίσει τον αγώνα. Ωστόσο, παρά τον φοβερό πόνο που του δημιούργησε στο ισχίο η χρήση των χιονοπέδιλων, κατάφερε να τερματίσει 2,5 χιλιόμετρα μπροστά από τον επαγγελματία αθλητή Dean Kanazes, από το San Francisco των Η.Π.Α. Ο Μαραθώνιος του Νότιου Πόλου έγινε σε υψόμετρο 3.000 μέτρων με φαινομενικές (wind chill) θερμοκρασίες -45ο C. Ο Donovan υπέφερε από υποθερμία, τύφλωση του χιονιού και κρυοπαγήματα σ αυτό τον οριακό αγώνα των 42,2 χιλιομέτρων.

Ο Ιρλανδός αθλητής αναχώρησε για τον Βόρειο Πόλο κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας, για να αποφύγει να του "κλέψει" κάποιος άλλος αθλητής το βραβείο που θα κέρδιζε γι αυτήν την προσπάθεια. Ταξίδεψε μέσω του Νορβηγικού νησιού Svalbard, πριν αναχωρήσει με αεροπλάνο για τον Ρωσικό Σταθμό του Βόρειου Πόλου στις 2 Απριλίου. Τελικά μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στον Γεωγραφικό Πόλο τη μέρα του "αγώνα".

Άσχετα με τις δύο πολικές πρωτιές του, ο Donovan επιχειρεί να τρέξει εφτά extreme αγώνες στις εφτά ηπείρους, μέσα στην ίδια ημερολογιακή χρονιά (2002). Αυτή θα είναι μια ακόμα πρωτιά για τον Donovan,ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του σαν ένα μέτριο δρομέα. Παρότι ο Βόρειος Πόλος δεν είναι ήπειρος, αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στην προσπάθειά του εξαιτίας της ιστορικής σημασίας του συγκεκριμένου χώρου. Ο Ιρλανδός δρομέας τρέχει αυτούς του αγώνες με σκοπό να μαζέψει χρήματα για τα πεινασμένα παιδιά της Calcutta αλλά και για ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην πατρίδα του.

Η Global Expeditions αποφάσισε να διοργανώσει τον δεύτερο Μαραθώνιο στο Βόρειο Πόλο, το 2003 και ζήτησε από τον Donovan να είναι ο διευθυντής του αγώνα. Υπόσχεται ότι θα είναι ένας καταπληκτικός ετήσιος αγώνας για όλους εκείνους που ψάχνουν για κάτι διαφορετικό.

Ο Donovan πηγαίνει στην άκρη του κόσμου για να υποστηρίξει τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του κι ενθαρρύνει τον καθένα να κάνει ένα ακόμα μικρότερο ταξίδι, μέχρι την τράπεζα της γειτονιάς του, για να καταθέσει λίγα χρήματα σ αυτή την προσπάθεια. Ο λογαριασμός που έχει ανοιχτεί, έχει τα παρακάτω στοιχεία: Bank of Ireland, Salthill, Galway, Sort Code 90-38-40, Account 45726438 (Seven Continents).

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com