Άνοιξαν οι προεγγραφές του The North Face® Ultra Trail du Mont Blanc® - 2013

O Jez Bragg, νικητής του Ultra Trail du Mont Blanc® το 2010 O Jez Bragg, νικητής του Ultra Trail du Mont Blanc® το 2010

Ανοίγει σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2012 η διαδικασία προεγγραφών του The North Face® Ultra Trail du Mont Blanc® για το 2013. Ο πλέον πολυσυζητημένος –δίκαια σε μεγάλο βαθμό- αγώνας ultra, σε βουνό ή άσφαλτο, ξεκινά τον κύκλο του 2013. Μερικές χιλιάδες (!!!) αθλητές από τουλάχιστον 40-50 χώρες ανά τον πλανήτη, θα πάρουν εκκίνηση στα 4 διαφορετικά γεγονότα της διοργάνωσης το ερχόμενο καλοκαίρι στην 11η διοργάνωση του κορυφαίου trail γεγονότος.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον φέτος να δούμε την επίπτωση που θα έχουν οι τρεις περασμένες αποτυχημένες -κατά γενική ομολογία- διοργανώσεις, αφού οι καιρικές συνθήκες ανάγκαζαν την διοργάνωση είτε να διακόπτει τελείως τον αγώνα (2010), είτε να αλλάζει την διαδρομή του κατά ένα μεγάλο μήκος (2011) ή να "κόβει" την διαδρομή σε 100χλμ μετατρέποντας τον αγώνα σε ένα "fun run".

 

Ο αγώνας σίγουρα έχει μια δυναμική και σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί αθλητές που εκμεταλλευόμενοι την περσινή μη κλήρωσή τους θα θελήσουν φέτος να πάρουν μέρος. Αλλά μέχρι εκεί. Νέοι πολλοί δυνατοί αγώνες υπάρχουν πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη και η πίτα θα μοιραστεί διαφορετικά τα επόμενα χρόνια.

 

Η διοργάνωση με Δελτίο Τύπου λίγους μήνες πριν διαβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως καιρού ο αγώνας δεν πρόκειται να κοπεί ξανα στην μέση, διασφαλίζοντας τουλάχιστον τις παραμέτρους απόσταση-υψομετρική. Όπως αναφέρει θα έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα και διαδρομές για να αντιμετωπίσει κάθε είδους κακοκαιρία. Πλάνα που θα φέρουν τους αθλητές να κάνουν δύο γύρους από την μία μεριά του βουνού αποφεύγοντας τα επικίνδυνα περάσματα έτσι ώστε να συμπληρωθούν τουλάχιστον 100 μίλια. Παρηγοριά στον άρρωστο, θα λέγαμε εμείς, αλλά τουλάχιστον ο αθλητής θα τρέξει την απόσταση για την οποία προπονήθηκε, πλήρωσε και απαιτεί... Περισσότερα διαβάστε στο δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί.

 

Όσον αφορά την ελληνική κοινότητα βέβαια, το ζητούμενο για άλλη μια φορά δεν μπορεί να είναι άλλο από την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και πόσο αυτή θα επιδράσει στον αριθμό των Ελλήνων που θα υποβάλλουν ξανά αίτηση συμμετοχής σε έναν από τους τέσσερις αγώνες του ερχόμενου Αυγούστου, στο κοσμοπολίτικο Σαμονί των γαλλικών Άλπεων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο όγκος των Ελλήνων θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο φέτος, θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουμε μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, για να γνωρίσουμε πόσο! Ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια (2010-2011), ο αριθμός των ελληνικών αιτήσεων είχε αγγίξει και ξεπεράσει τους 70, καταλαμβάνοντας επάξια μια από τις κορυφαίες θέσεις στον κατάλογο των χωρών με πολυπληθείς παρουσίες.

 

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να θυμίσουμε βέβαια την καλή φήμη της χώρας μας και σε ποιοτικό επίπεδο, χάρη κυρίως στην παρουσία του Νίκου Καλοφύρη, επί τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις στο CCC, αλλά και τις πολύ καλές παρουσίες κι άλλων Ελλήνων αθλητών, όπως ο Παντελής Καμπαξής και ο Νίκος Πετρόπουλος, για να αναφέρουμε δύο απ αυτούς. Το UTMB αποτελούσε μέχρι και πέρυσι τον υπ αριθμόν «1» διεθνή αγωνιστικό προορισμό για τους Έλληνες δρομείς βουνού και αυτό είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχιστεί και για το 2013, παρόλη την κρίση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η περίοδος προεγγραφών θα διαρκέσει 20 μέρες, από 19 Δεκεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου. Κάθε προεγγραφή θα επικυρώνεται με καταβολή εγγύησης 50 ευρώ, μέσω πιστωτικής κάρτας. Εάν και εφόσον το πλήθος των προεγγραφέντων ξεπεράσει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά αγώνα, τότε θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των προεγγραφέντων. Εδώ πρέπει να υπολογιστούν και όσοι πήραν από πέρυσι κλήρο για φετινή τους συμμετοχή, άρα το πράγμα περιπλέκεται σε κάποιο βαθμό, “made in USA”. Όσοι πάρουν τελικά έγκριση συμμετοχής, θα έχουν 10 ημέρες στη διάθεσή τους (18-28 Ιανουαρίου) για να καταβάλλουν και το υπόλοιπο του ποσού της συμμετοχής τους. Προσοχή μόνο εφιστά η διοργάνωση, σε όσους θα έχουν εγκριθεί αλλά δεν θα ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του υπολοίπου της συμμετοχής τους, καθώς αναμένεται να χάσουν (!) όχι μόνο την προκαταβολή των 50 ευρώ αλλά και την πολυπόθητη για πολλούς προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά. Οι άτυχοι της κλήρωσης (του UTMB βέβαια για να μη γελιόμαστε), θα πάρουν πίσω την προκαταβολή τους, αφού πρώτα τους προταθεί να συμμετάσχουν σε έναν από τους άλλους αγώνες που θα παρουσιάζουν κενά συμμετοχών.

 

Διαφορές φέτος θα υπάρξουν και στις ώρες εκκίνησης:

  • UTMB: 30 Αυγ, 16:30
  • CCC: 30 Αυγ, 09:00
  • TDS: 28 Αυγ, 07:00
  • PTL: 26 Αυγ, 22:00

 

Συνοπτικά, θα γίνουν οι εξής 4 αγώνες:

  1. UTMB > 168Κ, +9600, 46ώρες, για 2300 αθλητές. Κριτήριο, οι 7 βαθμοί σε 3 αγώνες maximum
  2. CCC > 98K, +5600, 26ώρες, για 1800 αθλητές. Κριτήριο, οι 2 βαθμοί
  3. TDS > 110K, +7100, 31ώρες, για 1200 αθλητές. Κριτήριο, οι 2 βαθμοί
  4. PTL > 300K, +22000, 128ώρες, για 80 ομάδες των 3/2 αθλητών.

 

Συνοπτική περιγραφή διαδικασίας εγγραφών

Από τις 19/12/2012 έως και τις 8/1/2012 οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής στον αγώνα της αρεσκείας τους, καταβάλλοντας το ποσό των 50 ευρώ, ποσό που είναι το ίδιο για όλους τους αγώνες. Θα πρέπει βέβαια να πληρούν τα κριτήρια στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεγγραφών, ξεκινάει η διαδικασία της κλήρωσης. Εδώ να πούμε ότι μπορούν κάποιοι αθλητές να δηλωθούν σαν "ομάδα" μόνο για την διαδικασία της κλήρωσης κάτι που σημαίνει ότι αν ένας από την "ομάδα" κληρωθεί, αυτόματα κληρώνονται και οι υπόλοιποι. Οι τυχεροί αθλητές έχουν μερικές μέρες καιρό να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό της συμμετοχής τους αλλιώς χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής καθώς, το δικαίωμα συμμετοχής κατα προτεραιότητα την επόμενη χρονιά και το ποσό των 50 ευρώ που είχαν καταβάλλει. Στους άτυχους επιστρέφονται τα 50 ευρώ και μεταφέρουν το δικαίωμά τους να μπουν στην κλήρωση την επόμενη χρονιά με έναν παραπάνω "λαχνό". Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 2η φορά και αν πάλι είναι άτυχοι, τότε την 3η χρονιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής χωρίς κλήρωση! Κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας:

  • Η προτεραιότητα ισχύει μόνο για τον αγώνα που είχε δηλωθεί και την προηγούμενη χρονιά.
  • Θα πρέπει να γίνει η προεγγραφή στις προβλεπόμενες ημερομηνίες με την ίδια ακριβώς διαδικασία. 
  • Θα πρέπει να πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια της χρονιάς που δηλώνουν εκ νέου. Κάποιος που πέρυσι είχε τα κριτήρια αλλά δεν κληρώθηκε, φέτος θα πρέπει πάλι να πληρεί τα κριτήρια για να μπορεί να συμμετάσχει.
  • Στους αθλητές που δεν θα λάβουν μέρος στην κλήρωση αφού έχουν προτεραιότητα θα τους αποσταλεί προσωπικό email εξηγώντας τους την διαδικασία. Η διοργάνωση τηρεί αρχεία για κάθε αθλητή και κάθε αθλητής έχει το δικό του λογαριασμό (account). Έτσι οι διοργανωτές ξέρουν το ιστορικό του κάθε αθλητή αφού για να συμμετάσχεις στην κλήρωση αναγκαστικά χρησιμοποιείς τον λογαριασμό σου.


Κριτήρια

  • UTMB : 7 πόντοι που έχουν αποκτηθεί το 2011 ή το 2012 σε τρεις αγώνες το μέγιστο.
  • CCC : 2 πόντοι που έχει αποκτηθεί το 2011 ή το 2012.
  • TDS : 2 πόντοι που έχουν αποκτηθεί το 2011 ή το 2012.


Ισχύουν μόνο αγώνες στους οποίους ο αθλητής έχει τερματίσει. Κατ'εξαίρεση στους αγώνες κριτήρια μετρούν και οι UTMB-CCC του 2010.

Να εξηγήσουμε λίγο εδώ ποιοί αγώνες λογίζονται στα κριτήρια και πως υπολογίζονται οι πόντοι:

Μόνο αγώνες Ορεινού Τρεξίματος μπορούν να θεωρηθούν αγώνες-κριτήρια. Αγώνες (με ένα ή πολλά εταπ) δηλαδή που διεξάγονται σε ορεινό περιβάλλον, έχουν σημαντική θετική υψομετρική διαφορά και τελούν υπό καθεστώς ημι-αυτονομίας. Αγώνες δρόμου, τριάθλου ή άλλοι multisports αγώνες δεν λαμβάνονται υπόψη στην επίσημη λίστα των αγώνων κριτηρίων του UTMB.

Το βασικό κριτήριο για να συμπεριληφθεί ένας αγώνας στην λίστα κριτηρίων είναι η αντικειμενική δυσκολία που μεταφράζεται από την απόσταση και την θετική υψομετρική διαφορά. Για αγώνες ενός ετάπ προστίθεται η απόσταση σε χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική διαφορά διαιρεμένη με το 100. Για παράδειγμα ένας αγώνας 98χλμ με θετική υψομετρική διαφορά +5600 μας δίνει 98+(5600/100)=154 βαθμό δυσκολίας. Κανείς αγώνας με βαθμός δυσκολίας μικρότερο των 65 δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα κριτηρίων. Έτσι λοιπόν σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι αγώνες με βαθμό δυσκολίας:

- 65 - 89: δίνουν 1 πόντο
- 90 - 129: δίνουν 2 πόντους
- 130 - 179: δίνουν 3 πόντους
- 179 - ... : δίνουν 4 πόντους

Άλλα κριτήρια όπως η δυσκολία του τεραίν ενός αγώνα ή το επίπεδο αυτονομίας του έχουν ληφθεί υπόψιν, έτσι ώστε να μειωθούν οι πόντοι που δίνει ένας αγώνας αν τυχόν έχει μεγάλο ποσοστό της διαδρομής του σε άσφαλτο ή πολλούς σταθμούς τροφοδοσίας χάνοντας έτσι την έννοια της ημι-αυτονομίας

Πολυήμεροι αγώνες (multistage) εξετάζονται μεμονωμένα λαμβάνοντας υπόψιν των αριθμό των ετάπ, την απόσταση και την θετική υψομετρική διαφορά του μεγαλύτερου ετάπ.

Σε κάθε περίπτωση η διοργάνωση του UTMB είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση της λίστας αυτής και κανείς αγώνας που δεν βρίσκεται εκεί δεν γίνεται δεκτός σαν κριτήριο.

Κόστος συμμετοχής

UTMΒ: 160€ (*)
CCC: 110€ (*)
TDS: 120€ (*)
PTL: 550€ (*)


Παραπομπές
- Κεντρική σελίδα αγώνων: http://ultratrailmb.com/page/104/The_4_races.html
- Αναλυτική διαδικασία εγγραφών: http://ultratrailmb.com/page/184/Inscriptions%202013.html
- Τα κριτήρια - τι ισχύει: http://ultratrailmb.com/page/17/Qualifying_races.html
- Λίστα αγώνων κριτηρίων: http://ultratrailmb.com/page/87/courses_qualificatives_liste.html

 

Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων του κορυφαίου(???) αγώνα υπεραντοχής στον κόσμο, που αν και γέννησε αρκετό σκεπτικισμό στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις του, δεν παύει να παραμένει η κορωνίδα του παγκόσμιου trail running!

 

Φωτό © : www.ultratrailmb.com

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com