Η πρωτεΐνη παρέχει οφέλη για την υγεία των οστών και αρθρώσεων των ενηλίκων, σύμφωνα με εκθέσεις εμπειρογνωμόνων!

By 23 Μάι 2018

Η διατροφική λήψη πρωτεΐνης πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας και του κινδύνου θραύσης στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση, σύμφωνα με εκθέσεις εμπειρογνωμόνων. Βάσει μιας ανάλυσης σημαντικών ερευνητικών μελετών, η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό OSTEOPOROSIS INTERNATIONAL, διαπίστωσε ότι μια πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία των οστών των ενηλίκων. Ομόφωνα η επιστημονική κοινότητα αναιρεί το λαϊκό μύθο ότι υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών.

 

"Η επαρκής διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης, μαζί με ασβέστιο, είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τη διατήρηση υγιών οστών σε όλες τις ηλικίες. Αυτό το μήνυμα πρέπει να ενισχυθεί ενόψει των κυκλοφορούντων μύθων που υποδηλώνουν ότι η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης προκαλεί «όξινο φορτίο» και είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών”, λέει ο καθηγητής Rene Rizzoli, καθηγητής στο Τμήμα οστικών παθήσεων των Νοσοκομείων Πανεπιστημίου της Γενεύης και της Ιατρικής Σχολής.

 

"Στην πραγματικότητα, στους ηλικιωμένους, διαπιστώνουμε ότι ένα κοινό πρόβλημα δεν είναι η πάρα πολλή πρωτεΐνη, αλλά η πολύ λίγη. Αυτή η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας επιβεβαιώνει ότι μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ανεξάρτητα από το εάν προέρχεται από ζωική ή φυτική προέλευση, σαφώς ωφελεί την υγεία των οστών όταν συνοδεύεται από επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση και τα άτομα που κινδυνεύουν από υποσιτισμό λόγω οξείας ή χρόνιας ασθένειας ή που αναρρώνουν από τραυματισμό”.

 

Αρκετές συστηματικές αναθεωρήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν εξετάσει τα οφέλη και τους κινδύνους της διατροφικής πρόσληψης πρωτεΐνης για την υγεία των οστών στους ενήλικες. Ωστόσο, αυτή η αναλυτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συνοψίζει και συνθέτει τις πρόσφατες συστηματικές αναθεωρήσεις και μετα-αναλύσεις και τονίζει τα βασικά μηνύματα.

 

 

Τα βασικά ευρήματα της εκτενούς βιβλιογραφικής ανασκόπησης περιλαμβάνουν:

 

- Ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου ελαττώνεται ελαφρώς με υψηλότερες προσλήψεις διατροφικής πρωτεΐνης, δεδομένου ότι η πρόσληψη ασβεστίου είναι επαρκής.


- Η οστική πυκνότητα, η οποία είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της αντοχής των οστών, φαίνεται να συνδέεται θετικά με την πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής.


- Η πρωτεΐνη και το ασβέστιο που συνδυάζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στις ορμόνες ρύθμισης του ασβεστίου, τους δείκτες οστικής κυκλοφορίας και την οστική πυκνότητα. Το όφελος της διατροφικής πρωτεΐνης στα αποτελέσματα των οστών φαίνεται να απαιτεί επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.


- Δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσες ενδείξεις εξέλιξης της οστεοπόρωσης, κατάγματα ευθραυστότητας ή αλλοιωμένης αντοχής των οστών με το όξινο φορτίο που προέρχεται από μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Έχει ήδη αναφερθεί η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα που στοχεύουν στην υγεία των οστών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά και με την ηλικία αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας των οστών και των αρθρώσεων - όπως η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.

 

 

Μια έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών παίρνει συμπληρώματα διατροφής για να διατηρήσει υγιή τα οστά του (32 τοις εκατό) ή τις αρθρώσεις (28 τοις εκατό) και η αγοραστική συμπεριφορά δείχνει να είναι γενικά δεκτική στα ανακουφιστικά προϊόντα όταν οι καταναλωτές υποφέρουν ήδη από κάποια πάθηση. Τα πεπτίδια κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια δημοφιλής επιλογή, αλλά ακόμη και τα προβιοτικά προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά.

 

Ωστόσο, τα κλινικά ευρήματα που επηρεάζουν τη διατροφή των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο από την οστεοπόρωση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης προβλημάτων οστού και αρθρώσεων.

 

Η ομόφωνη άποψη των εμπειρογνωμόνων υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικών και Οικονομικών Όψεων Οστεοπόρωσης, Οστεοαρθρίτιδας και Μυοσκελετικών Νόσων (ESCEO) και από το Διεθνές Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση (IOF).

 

*** Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό περιοδικό Nutrition Insight.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ